Lituania va cumpăra din Statele Unite opt sisteme HIMARS

0
Publicat:

Lituania va cumpăra din Statele Unite opt sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS, pentru suma de 495 milioane de dolari, relatează, joi, AFP, citând responsabili ai celor două părți, conform Agerpres.

Sistem HIMARS
Lituania va cumpăra opt sisteme HIMARS. FOTO Profimedia

Țara baltică, care se învecinează cu Rusia și Belarus, și-a mărit cheltuielile de apărare după dezlănțuirea ofensivei ruse în Ucraina. 

Sistemele HIMARS, care vor fi furnizate în anul 2025 și 2026, vor livra „o capacitate şi o putere complet noi pe care Lituania nu le-a avut niciodată”, a afirmat ministrul apărării, Arvydas Anusauskas.  

Vânzarea propusă va contribui la obiectivele militare ale Lituaniei, şi anume modernizarea capacităţilor sale, simultan cu creşterea suplimentară a interoperabilităţii cu Statele Unite şi alţi aliaţi”, a anunțat Agenţia americană de cooperare pentru apărare şi securitate (DSCA) într-un comunicat. 

Sistemele HIMARS furnizate Ucrainei sunt socotite ca fiind unele dintre cele mai eficiente armamente din arsenalul său în conflictul cu Ucraina. 

Lituania, care are o populație de 2,8 milioane, membră a Uniunii Europene și NATO, acordă pentru apărare peste 1,6 miliarde de euro, adică 2,52% din PIB. De asemenea, Lituania va fi gazda unui summit al Alianței, care va avea loc în luna iulie a anului 2023. 

Totodată, țara baltică va cumpăra sisteme de rachete cu rază lungă ATACMS, care au capacitatea de a lovi ţinte la 300 km distanţă, dar şi sisteme cu rază mai scurtă de acţiune. 

În aceeași ordine de idei, Letonia și Estonia prevăd să cumpere sisteme HIMARS. 

Ministrul lituanian al Apărării a precizat că aceasta „va întări securitatea nu numai a Lituaniei, ci şi a întregii regiunii”.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite