Lituania şi-a rechemat ambasadorul de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Remigijus Motuzas părăsind sediul Ministerului rus de Externe FOTO EPA-EFE
Ambasadorul Remigijus Motuzas părăsind sediul Ministerului rus de Externe FOTO EPA-EFE

Lituania şi-a rechemat ambasadorul de la Moscova pentru consultări în urma unor ameninţări primite de acesta pe e-mail, relatează presa rusă.

„Da, ambasadorul a fost rechemat azi (vineri, n. red) pentru constultări. Este vorba de o scrisoare trimisă ambasadei prin e-mail şi care conţine ameninţări la adresa ambasadorului, dar şi la adresa personalului misiunii în legătură cu cazul 13 ianuarie“, a confirmat Ministerul lituanian de Externe, la solicitarea Sputnik News.

Pe de altă parte, diplomaţia lituaniană a confirmat că ambasadorul Remigijus Motuzas are calitatea de „martor special“ în cadrul unei anchete preliminare cu privire la acordarea unor vize în mod ilegal.

Unul dintre beneficiari ar fi fost bancherul Rinat Nasîrov.

Motuzas a fost rechemat la Vilnius pentru o săptămână.

Cazul „13 ianuarie“

La sfârşitul lui martie, Tribunalul Districtual din Vilnius i-a condamnat, în absenţă, la 10 şi la 12 ani de închisoare pe fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov şi respectiv pe fostul ofiţer KGB Mihail Golovatov. Ei au fost declaraţi vinovaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii în evenimentele din 13 ianuarie 1991, când unităţi militare sovietice şi trupe speciale au preluat cu forţa controlul asupra turnului de televiziune din Vilnius. Cel puţin 14 persoane au fost ucise în urma intervenţiei sovietice.

Rusia a refuzat să coopereze cu Lituania în investigarea acestui caz şi a respins cererea de audiere a lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite