Liderii evrei sunt alarmaţi de ascensiunea antisemitismului în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încetăţenirea ideii antisemite şi defăimarea imaginii romilior în Ungaria au propulsat partidul de extremă-dreapta Jobbik în topul preferinţelor oamenilor FOTO AFP
Încetăţenirea ideii antisemite şi defăimarea imaginii romilior în Ungaria au propulsat partidul de extremă-dreapta Jobbik în topul preferinţelor oamenilor FOTO AFP

Creşterea mişcărilor de extremă-dreapta şi antiseminte în Europa, în special în Ungaria, acolo unde în timpul Holocaustului au murit milioane de evrei, este un subiect care îi va preocupa pe liderii evrei din întreaga lume atunci când se vor întâlni duminică la Budapesta, informează Reuters.

„În mod clar, antisemitismul este în plină creştere în Ungaria, şi am fost martori şi la o creştere dramatică a numărului de atacari împotriva altor minorităţi, cum ar fi romii“, a explicat pentru Reuters preşedintele Congresului Mondial Evreiesc (WJC), Ronald Lauder. Acesta a adăugat că ascensiunea partidului de extremă-dreapta Jobbik a reprezentat o ameninţare pentru evrei şi pentru alte minorităţi care trăiesc în Ungaria. „Credem că guvernul ungar ar trebui să ia măsuri mai intense pentru a combate crimele comise din ură. Nu numai că ar trebui să reacţioneze, ci să vină cu o strategie pe termen lung prin care să poate îmbunătăţi situaţia“, a continuat el.

Condamnarea publică a antisemitismului

Congresul a ales Budapesta ca loc de întâlnire pentru reuniunea anuală pentru a arăta solidaritate faţă de comunitatea evreiască maghiară, deşi nu este singura ţară din Europa unde curentul antisemitismului este în plină ascensiune.

Guvernul conservator condus de prim-ministrul ungar Viktor Orban, care a ajuns la putere în 2010, a condamnat în mod repetat remarcile provocatoare ale parlamentarilor aparţinând partidului Jobbik. „Politica guvernului împotriva antisemitismului şi ostilităţii faţă de romi se bazează pe principiul toleranţei zero anunţat de către prim-ministru“, a declarat Ferec Kumin, purtător de cuvând al guvernului.

Grupurile pentru drepturile omului şi ale evreilor spun că antisemitismul rămâne o problemă semnificativă în unele ţări ale Europei Centrale. În luna noiembrie a anului trecut, un lider al partidului Jobbik a cerut elaborarea unor liste cu principalii evrei, pentru a proteja securitatea naţională. Ulterior, liderul şi-a cerut scuze, dar nu şi-a dat demisia.

Ferenc Orosz, preşedintele unui grup maghiar anti-rasism, care este, de asemenea, membru al partidului de guvernământ Fidesz, a fost atacat de microbiştii adepţi extremei-dreapta, la un meci desfăşurat duminică, după ce i-a confruntat în timp ce scandau slognanuri nazite. Ministrul de Externe ungar, Janos Martonyi, a condamnat atacul ca fiind „ruşinos şi scandalos“.

Vârful aisbergului

Partidul Jobbik a devenit în 2010 al treilea cel mai mare partid din Parlament, după ce a defăimat imaginea minorităţii rome în timpul campaniei electorale şi şi-a atras votanţii frustraţi de o criză economică tot mai adâncă. Grupul deţine 43 dintre cele 386 de locuri în Parlament.

Consolidarea puterii partidului Jobbik este doar un simptom. Problema mai mare este că aproximativ jumătate de milion de oameni susţin extrema dreaptă, iar şi mai mulţi acceptă atitudinea negativă faţă de evrei“, a spus Peter Feldmajer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Ungaria (FJCH), pentru Reuters.

Cu toate acestea, Feldmajer a spus că Budapesta a avut în trecut o viaţă culturală evreiască înfloritoare. În ciuda creşterii îngrijorătoare a curentului antisemit, „era un sentiment foarte plăcut să fii evreu în Ungaria şi să trăieşti într-o comunitate evreiască ce se putea exprima prin orice căi: culturale, în termeni religioşi şi fără limitări“, a completat el.

Ungaria s-a alăturat Germaniei Naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Două dintre cele mai mari ghetouri evreieşti din Budapesta au devenit acum cartiere cu sinagogi, baruri şi restaurante. Anual, zeci de mii de turişti din întreaga lume vin la Budapesta pentru a participa la Festivalul Evreiesc al Verii, desfăşurat între august şi septembrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite