„Le Temps”: În România, absenteiştii sunt arbitrii jocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţie de votare
Secţie de votare

Fie că vor merge la vot, fie că se vor abţine, acum românii şi nu conducătorii lor vor scrie continuarea foiletonului care a adus viaţa politică la punctul de fierbere în ultimele săptămâni, scrie publicația elvețiană „Le Temps".

Duminică, alegătorii sunt convocaţi la referendum pentru a aproba sau nu destituirea preşedintelui Traian Basescu, un fost căpitan de navă, a cărui suspendare a fost votată la 6 iulie.

Într-un amplu comentariu pe această temă, „Le Temps" notează că tonul ranchiunos al campaniei de la Bucureşti reflectă brutalitatea confruntării între două persoane în primul rând: preşedintele - locomotiva PDL -, ales pentru prima oară în 2004 şi reales în 2009, suspendat din 6 iulie, şi premierul Victor Ponta.

Lupul tânăr și grăbit al politicii româneşti, o figură centrală a unei bizare alianţe socialist-liberale, USL (Uniunea Social Liberală), acest poliglot a ajuns în fruntea guvernului în mai, după căderea precedentului executiv în urma unei moţiuni de cenzură, adaugă publicația elvețiană.

„Acest circ ar fi ridicol dacă urmările sale nu ar risca să fie nefaste pentru România", afirmă Serge Gonvers, preşedintele Asociaţiei elveţiene în România, care se află la Bucureşti din 1994.

Incertitudinea politică a afectat deja leul, iar dacă persistă ar putea provoca îngrijorarea investitorilor străini.

Joi, la Bucureşti, pe o căldură infernală, ambele părţi au aruncat în luptă ultimele forţe, mobilizând mii de manifestanţi fiecare. În măsura în care ne putem baza pe sondaje, făcute adesea de institute considerate părtinitoare, „Da", deci destituirea, ar putea avea câştig de cauză, mai scrie „Le Temps".

Publicația elvețiană remarcă lipsa de popularitate a lui Traian Băsescu. După ce s-a bucurat de apreciere, a sfârşit prin a-i nemulţumi pe români cu maniera sa de cowboy autoritar şi pur şi simplu au simţit că i-a luat de guler după ce a instaurat în mai 2010 politica de austeritate (scăderea salariilor funcționarilor cu 25%, apoi creşterea cu 5 procente a TVA-ului), măsuri destinate să remedieze efectele spargerii bulei în care eşuase miracolul economic românesc în 2008.

Pentru ca preşedintele să fie destituit, majoritatea alegătorilor români, puţin peste 9 milioane, ar trebui să se mobilizeze. Chiar dacă orarul votului a fost prelungit de la 7 până la 23 şi urnele de vot vor fi împrăştiate de-a lungul staţiunilor de pe malul Mării Negre, acest prag va fi greu de atins în plin sezon estival, consideră „Le Temps". Pentru comparaţie, la alegerile locale din iunie au venit 55% din votanţi, o participare la vot considerată foarte ridicată.

În plus, PDL a militat formal pentru abţinerea de la vot. Pentru preşedinte, acuzat de laşitate de către detractorii săi, este vorba despre „a nu vota pentru a nu legitima o lovitură de stat". Această poziţie tactică îi plasează pe unii dintre simpatizanţii săi în faţa unei dileme ridicole: „Care este cel mai bun mod de a-l ajuta pe Băsescu? Să mă abţin de la vot sau să votez împotriva destituirii, pentru a-mi arăta sprijinul, cu riscul de a ridica rata de participare?", se întreabă un antreprenor local aflat de partea preşedintelui suspendat.

Publicația elvețiană îl citează Sorin Ioniţă, analist la Expert Forum, un think tank din Bucureşti, potrivit căruia „oricare va fi rezultatul, va fi rău".

„În cazul în care pragul de 50% nu va fi atins, ambele părţi îşi vor aroga victoria. Băsescu va fi reinstalat şi coabitarea va fi imposibilă", cel puţin până la alegerile legislative prevăzute pentru luna noiembrie. În schimb, dacă 50% din votanţi validează destituirea, viitoarele alegeri prezidenţiale vor fi organizate în termen de 90 de zile, înainte de reînnoirea, cu o lună şi jumătate mai târziu, a parlamentului.

„Este suficient să spun că restul anului se va scurge într-o campanie electorală acidă, deci este timp pierdut", mai spune Sorin Ioniță. Timp pierdut sau de aprofundare a democraţiei pentru o ţară aservită comunismului până în 1989? - se întreabă „Le Temps".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite