Landurile Germaniei ar putea fuziona, pentru a combate dezvoltarea regională inegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Berlinul studiază posibilitatea de a uni unele landuri pentru a reduce datoriile statului. Astfel, în urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie, cele 16 landuri s-ar putea transforma în nouă regiuni de dezvoltare, fiindcă Germania se confruntă cu o dezvoltare regională inegală, informează cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza”.

Cotidianul de la Varşovia sublinează că „schimbările sunt necesare, deoarece diferenţa dintre Nord şi Sud se adânceşte”, afirmând că, în timp ce nordul ţării e ameninţat de sărăcie şi depopulare, sudul înfloreşte şi oferă locuri de muncă mai bune pentru tinerii care părăsesc regiunile îndatorate.

Dezbaterea fuzionării de landuri a existat dintotdeauna, însă toate încercările au fost sortite eşcului. Cu o singură excepţie: în 1952, Baden a fuzionat cu Württemberg. În 1996, când s-a vorbit de o posibilă uniune între Berlin şi Brandenburg, majoritatea locuitorilor statului s-au opus iniţiativei.

Totuşi, obligaţia ca regiunile să nu mai emită noi datorii începând cu 2020 readuce în discuţia fuziunea statelor mai sărace cu cele bogate. Experţi financiari citaţi de „Die Welt” avertizau în urmă cu o lună că statele, cele mai slabe din punct de vedere economic, şi-ar putea „pune în pericol independenţa” dacă nu reuşesc să-şi reducă deficitul până în 2020. Cele mai sărace regiuni germane sunt Renania de Nord - Westfalia, Hessa, Saarland, Hamburg şii Berlin.

Urmează să se creeze o comisie care să analizeze măsurile financiare cerute de guvernul federal. Aceasta ar putea decide ca Hamburg, Schleswig-Holstein şi Mecklenburg-Pomerania Inferioară să formeze un „Stat de Nord”. De asemenea, s-ar putea decide uniunea între Saarland şi Renania-Palatinat, între Bremen şi Saxonia Inferioară, între Berlin şi Brandenburg şi, nu în ultimul rând, în est, între Saxonia, Turingia şi Saxonia-Anhalt.

După falimentul băncii Lehman Brothers, în 2008, economia bavareză, în sud, a crescut cu 6%, iar şomajul este de aproximativ 3,8%, aproximativ jumătate din rata naţională. În paralel, partea de nord a ţării este îndatorată şi se bazează pe ajutorul venit din sud.

Prin fuzionarea celor 16 landuri se pot face „economii uriaşe”, spun experţii. Potrivit calculelor Guvernului federal, fuziunile despre care se vorbeşte ar putea reduce cu 10% personalul administrativ, iar unirea Hamburgului cu Schleswig-Holstein, de exemplu, ar putea economisi între 0,5% şi 4% din PIB.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite