Kasparov: Putin va folosi forţa pentru a câştiga teritoriu şi concesii, iar vestul se va grăbi să-l primească la masa diplomatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kasparov: În ceea ce priveşte escaladarea, Putin va face asta oricum şi este cu atât mai probabil s-o facă cu cât este mai încrezător că Vestul nu va interveni. Foto: Arhivă
Kasparov: În ceea ce priveşte escaladarea, Putin va face asta oricum şi este cu atât mai probabil s-o facă cu cât este mai încrezător că Vestul nu va interveni. Foto: Arhivă

Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov critică răspunsul Occidentului la invazia ordonată de Putin în Ucraina, într-un editorial din New York Daily News. El laudă armata ucraineană,  care „a luptat bine şi din greu, cu pasiunea unui popor care îşi apăra ţara” şi spune că „forţele ruse s-au dovedit inepte şi necoordonate, putrede de corupţie”.

Garry Kasparov (58 de ani), născut în fosta URSS şi plecat din Rusia în 2013, după ce şi-a dat seama că, din postura de critic al lui Vladimir Putin (69 de ani), îşi riscă viaţa. 

De când a început invazia din Ucraina, Kasparov a avut numeroase apariţii în mass-media, dar şi postări pe reţelele de socializare. 

El a cerut încă de la începutul invaziei o intervenţie mai hotărâtă a Occidentului, inclusiv trimiterea de trupe NATO pe teritoriul Ucrainei, conform Ziare.com

"Scopul iniţial al lui Putin a fost să cucerească Kievul rapid, să-i decapiteze conducerea – poate la propriu – şi să instaleze un regim marionetă aşa cum a făcut în estul Ucrainei ocupate în 2014.

Luând în considerare reacţia arătată iniţial, se pare că SUA şi alte puteri mondiale erau la fel de încrezătoare că acest lucru se va întâmpla în câteva zile. În loc să pregătească Ucraina cu arme şi sancţiuni pentru invazie, s-au pregătit pentru negocieri şi o întoarcere rapidă în zona lor de confort a diplomaţiei inutile. 

Poate că îi ascultau pe „experţii” care au scris înainte de începerea războiului că nicio cantitate de armament nu ar ajuta Ucraina să evite invadarea de către Rusia. Încrederea lui Putin în lipsa de coloană vertebrală a Vestului a fost încă o dată corectă. Urmând vechea lui formulă, folosită anterior în estul Ucrainei, precum şi în Republica Georgia şi Siria, el va folosi forţa pentru a câştiga teritoriu şi concesii, iar vestul se va grăbi să-l primească la masa diplomatică. 

Singura problema? Cineva a uitat să le spună ucrainenilor. După cum spune gluma rusă, „acum suntem la o lună în operaţiunea de două zile de capturare a Kievului”. […] 

Europa şi SUA au fost împinse să acţioneze şi de opinia publică globală, care s-a mobilizat foarte repede în sprijinul Ucrainei. Mass-media a documentat ororile care se desfăşoară în timp real, reieşind fără nicio îndoială cine este răufăcătorul. Excepţie a făcut Tucker Carlson şi unii dintre colegii lui Fox News, care sunt atât de pricepuţi în promovarea propagandei Kremlinului, încât ar trebui să fie plătiţi în biscuiţi. 

Următoarea surpriză a venit pe câmpul de luptă. Armata ucraineană a luptat bine şi din greu, cu pasiunea unui popor care îşi apăra ţara. Între timp, forţele ruse s-au dovedit inepte şi necoordonate, putrede de corupţie. Moralul soldaţilor ruşi este la fel de jos ca moralul liderului lor. Numărul victimelor este probabil de zeci de mii, încetinind avansul Rusiei şi făcând mai greu pentru Putin să ascundă catastrofa acasă. Soldaţii ruşi morţi sunt lăsaţi pe câmpul de luptă, nerevendicaţi şi neidentificaţi. 

În ceea ce priveşte escaladarea, Putin va face asta oricum şi este cu atât mai probabil s-o facă cu cât este mai încrezător că Vestul nu va interveni. Dictatorii precum Putin nu au nevoie de provocare pentru a escalada. Acest nou război a venit după ani de colaborare şi negociere occidentală cu Putin, nu descurajare şi forţă. Trebuie să învăţăm în sfârşit acea lecţie. După cum a spus Zelenski în discursul său video de joi, „libertatea trebuie să fie înarmată”. 

Putin este capabil de orice, dar el şi comandanţii săi nu sunt sinucigaşi. El ameninţă cu armele nucleare pentru că ştie efectul pe care îl au aceste vorbe. Trebuie să fim hotărâţi şi să facem tot posibilul pentru ca Ucraina să obţină victoria. Dacă ţi-e atât de frică de ceea ce va face un dictator în cazul în care pierde încât îl ajuţi să câştige, atunci ar trebui să-ţi reevaluezi strategia şi caracterul. […] 

Acest război nu se va încheia cu adevărat atâta timp cât Putin va fi la putere. El trebuie izolat complet, fără cale de întoarcere. Nu poate fi loc pentru Rusia în acordul cu Iranul sau oriunde altundeva. Comandanţii săi, prietenii şi ruşii obişnuiţi trebuie să fie forţaţi să aleagă între viaţa normală şi viaţa de paria sub Putin", a scris Kasparov într-un editorial publicat în weekend.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite