Justiţia îl sfidează pe Erdogan: 230 militari acuzaţi de complot, eliberaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O instanţă judecătorească din Turcia a decis eliberarea celor 230 de militari condamnaţi în 2012 pentru tentativă de lovitură de stat la adresa regimului islamo-conservator, după ce Curtea Constituţională a denunţat condiţiile în care s-a desfăşurat procesul, anunţă agenţiile internaţionale. Decizia este o nouă lovitură de imagine la adresa cabinetului Erdogan.

Judecătorii de la tribunalul din Istanbul au dat curs rechizitoriului realizat de Parchet, care s-a pronunţat în favoarea unui nou proces şi a cerut ca executarea pedepsei în cazul celor 230 de militari să fie suspendată, a anunţat presa turcă.

Primii ofiţeri au părăsit joi după-amiază centrele de detenţie din Ankara şi Istanbul, unde au fost aşteptaţi de membri ai familiilor, potrivit presei locale.

Printre cei eliberaţi se află „creierul" presupusului complot, generalul Cetin Dogan, precum şi foştii şefi de Stat Major ai Marinei şi Aviaţiei, Ozden Ornek şi Ibrahim Firtina, care şi-au susţinut în permanenţă nevinovăţia.

Guvernul islamisto-conservator de la Ankara a condus în ultimii doi ani o campanie de limitare a puterilor Armatei, considerată garantul laicităţii statului turc în ultimele decenii. „Decapitarea“ Armatei turce prin arestarea a zeci de ofiţeri cu rang înalt a fost considerată drept o încercare a regimului Erdogan de a-şi impune, fără restricţii, agenda islamică.

Armata turcă, care a cerut încă din decembrie un nou proces pentru militarii condamnaţi, a salut joi decizia justiţiei.

„Sperăm că noul proces se va finaliza cu pronunţarea unui verdict drept", a declarat, într-un comunicat, Statul Major al Armatei turce.

Cea mai înaltă instanţă judiciară din Turcia a decis miercuri că soldaţii, printre care 13 generali sau amirali şi 60 de ofiţeri, nu au beneficiat de un proces echitabil şi le-au fost încălcate drepturile.

Militarii au fost condamanţi în septembrie 2012 de un tribunal din Istanbul la pedepse cuprinse între 13 şi 20 de ani de închisoare, după ce au fost acuzaţi de complot în vederea înlăturării de la putere a premierului Recep Tayyip Erdogan, în 2003.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite