Justiţia franceză anchetează dacă soţia lui François Fillon a fost plătită pentru muncă fictivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia franceză va investiga dacă se confirmă acuzaţiile aduse de publicaţia Canard Enchaîné candidatului dreptei la preşedinţia Franţei, François Fillon, că  şoţia sa ar fi fost remunerată cu  500 de mii de euro ca ataşat la cabinetul parlamentar al soţului ei, fără să fie văzută vreodată lucrând acolo.

Parchetul naţional financiar a deschis o anchetă preliminară pentru „ deturnare de fonduri publice şi abuz de bunuri sociale“ contra lui Penelope Fillon, soţia lui François Fillon, candidatul dreptei la prezidenţialele din Franţa. Potrivit unor revelaţii făcute de revista Le Canard enchaîné, doamna Fillon ar fi fost plătită sute de mii de euro pentru munci pe care nu le-ar fi prestat în perioada 1998-2002 şi cel puţin timp de 6 luni în 2012.

Penelope Fillon a fost plătită 8 ani de zile ca ataşată parlamentară a soţului ei, când acesta era deputat, şi apoi a supleantului acestuia când François Fillon a devenit premier al Franţei. Soţia lui Fillon a primit circa 500 de mii de euro salariu în acest răstimp.

 Penelope Fillon a fost şi angajată 20 de luni la « Revue des deux mondes », revistă literară a unui amic al soţului ei, unde primea 5 mii de euro lunar. 

Revista Le Canard enchaîné care face aceste revelaţii – şi care au provocat deschiderea anchetei de către Parchetul naţional financiar – afirmă că nu a găsit nici urmă a presupuselor activităţi şi servicii prestate de doamna Fillon, nici la Parlament nici la publicaţie. Cu alte cuvinte, lasă să se înţeleagă că era vorba de locuri de muncă fictive.

 Un fost colaborator al lui Fillon a declarat, pentru presa franceză, că nu a lucrat niciodată cu soţia politicianului.

 François Fillon s-a declarat miercuri ”scandalizat” de dezvăluirile revistei Le Canard enchaîné despre presupuse posturi fictive ale soţiei sale Penelope şi a denunţat un ”misoginism”, fără să explice însă ceva cu privire la această polemică, izbucnită cu doar trei luni înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, relatează Reuters.

”Aş vrea pur şi simplu să spun că sunt scandalizat de dispreţul şi misoginismul acestui articol”, a declarat el pentru presă în marja unei deplasări de campanie la Bordeaux.

”Doar pentru că este soţia mea nu ar avea dreptul să muncească? Imaginaţi-vă un moment că un politician spune despre o femeie, aşa cum face acest articol, că nu ştie să facă gemuri. Toate femeile ar urla. Iată ce am să vă spun”, a adăugat el.

Parchetul naţional financiar, PNF, care a deschis ancheta preliminară contra lui Penelope Fillon a fost creat acum trei ani în urma scandalului Cahuzac, cel mai răsunător al preşedinţiei lui François Hollande. Ex-ministrul socialist al bugetului a fost condamnat recent la puşcărie fermă, la fel ca şi fostul ministru conservator de Interne Claude Guéant, şi el ţinta unei anchete PNF.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite