Jose Manuel Barroso: UE este pregătită să susţină aplicarea planului de pace în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso FOTO Reuters
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso FOTO Reuters

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că Uniunea Europeană este pregătită să ajute în mod concret Ucraina în privinţa implementării planului de pace propus de Petro Poroşenko, relatează Reuters.

„UE este pregătită să contribuie la implementarea planului de pace. Îndemnăm astfel toate părţile să profite de această ocazie şi să detensioneze situaţia din estul Ucrainei. Trebuie oprite violenţele acestei tragedii”, a spus, marţi, Jose Manuel Barroso, în cadrul unei vizite la Budapesta.

Şeful Comisiei Europene a mai menţionat că blocul comunitar doreşte să ajute şi alte ţări din afara Uniunii Europene.

„În această săptămână, pe 27 iunie, vom semna mai multe acorduri, nu doar secţiunea economică a Acordului cu Ucraina, ci şi acorduri cu Georgia şi R.Moldova, ceea ce arată că Uniunea Europeană doreşte să ofere o mână de ajutor şi altor ţări din Europa care nu se bucură încă de toate beneficiile integrării europene”, a mai adăugat Barroso.

Luna aceasta, preşedintele Comisiei Europene a avut o discuţie la telefon cu Vladimir Putin în privinţa planurlor prin care se poate detensiona situaţia din estul Ucrainei.

„Vladimir Putin a subliniat, în primul rând, necesitatea încetării fără întârziere a operaţiunii armate desfăşurate de (autorităţile de la) Kiev în sud-estul ţării”, a anunţat Preşedinţia rusă.

Autorităţile din Kiev au decis să implementeze un armistiţiu cu insurgenţii proruşi până la data de 27 iunie.

Deşi rebelii anunţau iniţial că nu vor depune armele, deoarece cred că armistiţiul invocat de preşedintele ucrainean este mai degrabă o „stratagemă”, luni, liderul autoproclamatei „Republici Doneţk” a precizat că vor înceta operaţiunile militare, cel puţin până pe 27 iunie.

„Ca reacţie la armistiţiul decretat de Kiev, ne angajăm să avem propria încetare a focului”, a spus Oleksandr Borodai, liderul autoproclamatei „Republici Doneţk”.

Planul de pace propus de preşedintele ucrainean a fost criticat de Vladimir Putin, din pricina faptului că nu propune în mod concret un dialog şi cu insurgenţii. Replica lui Petro Poroşenko a fost că nu discută cu „teroriştii”.


Citeşte şi:

UPDATE Separatiştii proruşi încalcă armistiţiul: un elicopter ucrainean doborât

Un elicopter de transport aparţinând armatei ucrainene a fost doborât marţi de insurgenţi proruşi, în zona Slaviansk, nouă persoane aflate la bord murind în urma impactului cu solul. Separatiştii proruşi anunţaseră că vor respecta, până la 27 iunie, armistiţiul cerut de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, răspunzând astfel la încetarea unilaterală a focului decretată vineri de Kiev, în cadrul unui plan de pace.

Obama l-a ameninţat la telefon pe Putin cu noi sancţiuni

Preşedintele american Barack Obama l-a sunat luni pe omologul său rus, Vladimir Putin, cu care a vorbit despre planul de pace prezentat de Petro Poroşenko pentru Ucraina. Liderul de la Casa Albă i-a cerut lui Putin să ia măsuri pentru a opri transporturile de armament din Rusia către estul separatist al Ucrainei şi să nu mai sprijine miliţiile proruse de acolo.

FOTO Ucrainencele iau arma în mână

Garda naţională din Ucraina are din această săptămână noi recruţi din rândul sexului frumos, după ce mai multe tinere s-au angajat să le ţină piept separatiştilor în estul ţării.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite