UPDATE Separatiştii proruşi încalcă planul de pace: un elicopter ucrainean doborât. Poroşenko avertizează că ar putea anula armistiţiul
0Un elicopter de transport aparţinând armatei ucrainene a fost doborât marţi de insurgenţi proruşi, în zona Slaviansk, nouă persoane aflate la bord murind în urma impactului cu solul. Separatiştii proruşi anunţaseră că vor respecta, până la 27 iunie, armistiţiul cerut de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, răspunzând astfel la încetarea unilaterală a focului decretată vineri de Kiev, în cadrul unui plan de pace.
„Elicopterul a fost doborât. La bord erau nouă persoane care au murit", a declarat Vladislav Selejniov, un purtător de cuvânt al Guvernului ucrainean.
Autorităţile ucrainene au precizat că elicopterul nu participa la operaţiuni de luptă, fiind de transport.
UPDATE 21.52 Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a avertizat că planul de pace iniţiat de el ar putea fi anulat după ce insurgenţii pro-ruş din estul ţării au doborât un elicopter militar ucrainean.
„Armistiţiul ar putea fi anulat”, a spus, marţi, Poroşenko.
UPDATE 19.45 Rusia va continua să le asigure protecţia etnicilor ruşi de pe teritoriul Ucrainei, avertizează preşedintele Vladimir Putin, apreciind că armistiţiul de şapte zile aplicat de Administraţia de la Kiev este "insuficient", conform AFP. Liderul de la Kremlin nu a comentat doborârea elicopterului ucrainean.
„Vom continua să îi protejăm pe etnicii ruşi din Ucraina, dar sperăm că nu va fi necesară forţa militară", a declarat Putin.
„Cele şapte zile de armistiţiu sunt insuficiente. Armistiţiul trebuie prelungit şi trebuie să conducă la negocieri substanţiale între părţi", a adăugat preşedintele Rusiei.
Putin anulează intervenţia militară în Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Parlamentului de la Moscova să anuleze autorizarea unei intervenţii militare în Ucraina pe care a solicitat-o în martie, decizie salutată de liderul de la Kiev, Petro Poroşenko. Acesta a subliniat că este vorba despre „un prim pas concret“ în vederea soluţionării situaţiei din estul ţării.
Preşedintele a „propus Consiliului Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamentului) să anuleze decizia de la 1 martie privind recurgerea la armata rusă pe teritoriul ucrainean", a declarat Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al preşedinţiei.
Această decizie a fost adoptată „cu scopul de a normaliza situaţia" în Ucraina, a mai declarat Peskov.
Dar, autorităţile militare ucrainene formează în oraşele din regiunea Odessa unităţi de gardă pentru a contracara pătrunderea pe teritoriul Ucrainei a diversioniştilor transnistreni, scrie presa ucraineană. Activitatea mai multor puncte de trecere a frontierei cu Transnistria a fost suspendată, iar controlul la frontiera cu Republica Moldova a fost intensificat.
Şi toate aceste pentru că sunt voci, printre care şi a deputatului ucrainean Ghenadi Moskal, care susţin că preşedintele rus intenţionează să alipească Odessa cu Transnistria.