Jaroslaw Kaczynski critică ideea unei Europe cu mai multe viteze şi respinge asociarea cu Marine Le Pen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jaroslaw Kaczynski, liderul conservatorilor polonezi
Jaroslaw Kaczynski, liderul conservatorilor polonezi

Ideea unei Europe cu mai multe viteze este numai o tentativă de a dezmembra Uniunea Europeană, a declarat luni liderul partidului polonez de guvernare, PiS, Jaroslaw Kaczynski. Acesta a respins şi ideea unei ieşiri a Poloniei din UE şi faptul că ar susţine ideiile liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen.

„Astăzi, problema Uniunii Europene cu mai multe viteze, care este, de fapt, o spargere a unităţii sale, devine reală”, a spus Kaczynski, lideri formaţiunii eurosceptice PiS, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că acordarea unui nou mandat la preşedinţia Consiliului European a fostului premier polonez Donald Tusk, un rival politic vechi al lui Kaczynski, a însemnat o „joi neagră” pentru UE.

Liderul conservatorilor polonezi a respins şi declaraţiile candidateie extremei drepte în alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, conform căreia ar împărtăşi „mari idei“ asupra Uniunii Europene ca şi ea, excluzând orice „proiect absurd“ privind un „Polexit“, informează luni AFP. 

 Declaraţiile Marinei Le Pen au stârnit o furtună politică în Polonia, pentru că au fost interpretate de un important cotidian, Rzeczpospolita, drept o propunere de „alianţă“ cu Polonia şi Ungaria, în vederea iniţierii unei „demontări a Uniunii Europene“, expresie pe care aceasta nu a folosit-o, precizează AFP.

În timpul unei întâlniri cu mass-media europene, săptămâna trecută, la Paris, lidera partidului Frontul Naţional a vorbit despre aliaţi ai partidului său, în Italia, Austria sau Olanda, ataşaţi „recuceririi suveranităţii, incluzându-i aici pe toţi cei care, alături de Theresa May, gândesc acelaşi lucru“.

„Chiar dacă alianţele nu sunt oficiale, marile noastre idei rămân totuşi comune“, a declarat ea, potrivit unei înregistrări realizate de postul privat polonez Radio Zet.

„Acesta este şi cazul criticilor formulate de Polonia la adresa UE, pe care ea o acuză pe bună dreptate de ingerinţă politică“, şi al premierului ungar Viktor Orban, care respinge 'extrem de clar“ această 'dorinţă de ingerinţă' din partea UE.

„Dacă mâine voi fi preşedinte al Republicii Franceze, cred că, da, aş putea avea o dezbatere cu Orban cu privire la ceea ce ni se pare inadmisibil, insuportabil în modul în care UE acţionează astăzi. Acelaşi lucru e valabil şi pentru Kaczynski“, a mai spus Marine Le Pen, recunoscând totodată „nu se poate fi de acord asupra tuturor chestiunilor, în mod cert“.

În faţa reacţiilor emoţionale ale opoziţiei şi mass-media poloneze, dintre care unele îl suspectează pe Kaczynski, liderul partidului 

Lege şi Justiţie (PiS), că ar vrea să scoată Polonia şi UE, acesta din urmă a reacţionat rapid, convocând media.

„Întrebat cu privire la un „Polexit“, el a declarat că „acest scenariu nu există“ şi că cei care fac sugestii în acest sens „mint, manipulează şi induc în eroare opinia publică“.

„Avem tot atâta în comun cu doamna Le Pen cât avem cu Vladimir Putin“, a adăugat el, în condiţiile în care preşedintele rus este adesea perceput în Polonia, mai ales după anexarea Ucrainei, drept un lider ce ameninţă securitatea ţării. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite