Italienii votează duminică într-un referendum decisiv pentru prim-ministrul Matteo Renzi şi  pentru viitorul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii vor vota duminică, 4 decembrie, în cadrul unui referendum privind reforma constituţională propusă de prim-ministrul Matteo Renzi. Atât soarta mandatului lui Renzi, cât şi a ţării depind de rezultatul crucial al scrutinului, scrie Reuters.

În timp ce comentariile în mass-media sunt interzise până la închiderea secţiilor de votare duminică la ora locală 23:00 (00.00 ora României), #silenzioelettorale se găseşte printre cele mai utilizate cuvinte cheie pe Twitter, sâmbătă, internauţii bucurându-se de o pauză binemeritată după o campanie în care tonul a fost ridicat adeseori.

Circa 52 de milioane de alegători sunt chemaţi să voteze duminică dacă va exista sau nu reforma care prevede o reducere drastică a puterilor Senatului, o limitare a puterilor regionale şi înlăturarea provinciilor, echivalentul departamentelor franceze.

Întrebarea de pe foaia de vot, care a stârnit proteste dure din partea adversarilor lui Renzi, care spun că nu reflectă cu acurateţe conţinutul reformei şi este părtinitoare faţă de „Da”, este formulată după cum urmează: „Aprobaţi textul legii constituţionale privind măsurile de a pune capăt puterilor egale pentru casele superioare şi inferioare ale parlamentului, reducerea numărului de parlamentari, limitarea costurilor în funcţionarea instituţiilor politice, eliminarea (organismului public consultativ) Cnel şi modificarea articolului cinci din a doua parte a Constituţiei, aprobat de parlament şi publicat oficial în Monitorul cu numărul 88 la data de 15 aprilie 2016”.

Miza politică

Incertitudinea în ceea ce priveşte rezultatul referendumului provoacă sudori reci în Europa şi pe pieţele financiare, unde există temerea, după şocul Brexit şi apariţia mişcărilor populiste, că va fi iniţiată o nouă fază de instabilitate în a treia economie ca mărime din zona euro, scrie AFP.

O mare majoritate a clasei politice, de la extrema stângă la dreapta extremă şi trecând pe la populiştii Mişcării 5 Stele (M5S) sau ai Ligii Nordului, şi chiar pe la „rebelii” Partidului Democrat (PD ) al lui Renzi, au apelat la alegători să nu voteze reforma, denunţând riscul unei concentrări excesive a puterii în mâinile şefului guvernului.

Inevitabil, sondajele au luat, de asemenea, forma unui plebiscit pentru sau împotriva lui Renzi (centru-stânga), care şi-a accentuat omniprezenţa în mass-media şi pe reţelele sociale pentru a-şi apăra reforma „proprie”, care ar trebui să simplifice viaţa politică într-o ţară care a văzut defilând 60 de guverne din 1948 până în prezent.

„Du-te şi votează pentru ca Renzi să nu devină şeful tău şi şeful Italiei”, a declarat vineri seara fostul şef al guvernului Silvio Berlusconi (centru-dreapta), explicând că Renzi ar trebui să „părăsească politica” în caz de eşec.

Cele mai recente sondaje care datează de două săptămâni (pentru că acestea sunt interzise în timpul celor 15 de zile anterioare referendumului) au arătat un avans al taberei împotriva reformei cu 5-8 puncte, dar mulţi dintre alegători erau încă indecişi.

Renzi ar putea demisiona

Cariera sa atârnând de un fir de aţă, premierul Matteo Renzi a făcut un ultim apel la italieni, vineri, pentru a sprijini un referendumul pentru schimbarea constituţiei, declarând că Italia ar putea deveni cea mai puternică naţiune din Europa în cazul în care câştigă.

„(Această duminică) ar putea schimba viaţa copiilor noştri”, a declarat el la un mare miting în oraşul său natal Florenţa. „Nu este pentru noi, nu este pentru un partid politic, este pentru ei”, a spus el la sfârşitul unei zile de campanie frenetică, care a inclus numeroase evenimente media şi manifestaţii publice.

El a făcut aceste declaraţii în oraşul în care a fost primar pentru a-i îndemna pe adepţii săi să caute şi să convingă alegătorii reticenţi, „unul câte unul, pentru că totul este jucat în aceste 48 de ore”.

Renzi a promis că va demisiona în cazul în care italienii resping planul său de a reduce drastic rolul Senatului şi de a recupera puterile autorităţilor regionale, potrivit CNBC. Opoziţia declară că reforma va reduce controalele democratice vitale.

Referendum crucial pentru Italia

Pieţele financiare şi liderii politici europeni se tem că victoria opoziţiei „Nu” în alegerile de duminică ar putea declanşa instabilitate politică şi agitaţie reînnoită pentru băncile deja suferinde din Italia, împingând zona euro spre o criză proaspătă.

Ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, a căutat să calmeze pieţele nervoase, spunând într-un interviu acordat unui ziar că nu există „niciun risc de cutremur financiar” în cazul în care tabăra „Nu” câştigă, deşi ar putea fi „48 de ore de turbulenţe”.

Nervozitatea de pe piaţa financiară s-a concentrat asupra băncilor din Italia, împovărate cu credite neperformante  în valoare de 360 de miliarde de euro şi, în principal, la Monte Dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă şi al treilea cel mai mare creditor italian.

Viitorul lui Renzi

Cotele de pariuri sugerând o şansă de aproximativ 75 la sută de câştig pentru „Nu”, speculaţiile privind ceea ce va face Renzi în caz de înfrângere abundă.

În cazul în care Renzi este învins, este de aşteptat ca el să meargă la preşedintele Sergio Mattarella la Palatul Quirinale, un ritual pentru un prim-ministru pe cale să îşi dea demisia.

Mattarella ar putea încerca să-l convingă pe Renzi să rămână în birou pentru a garanta stabilitatea politică, au spus oficialii, scrie CNBC.

Renzi a declarat că nu va juca nici un rol în aşa-numitul guvern neales, „tehnic", pe care Mattarella poate încerca să îl pună în aplicare. Unii dintre aliaţii săi l-au îndemnat să rămână la putere, indiferent de rezultat.

Cum se va desfăşura scrutinul                                                                                                  

Circa 52 de milioane de italieni sunt eligibili pentru a vota, dintre care doar peste 4 milioane sunt expaţi care trăiesc în străinătate.

Secţiile de votare se vor deschide la ora locală 7.00 (8.00 ora României) şi se vor închide la ora locală 23.00.

Rezultatul exit poll-ului va fi anunţat la televiziunea italiană, imediat cum se închid sondajele. Sondajele vor fi efectuate de către cinci agenţii de votare comandate de patru posturi de televiziune. Numărătoarea voturilor va începe de îndată ce se închid secţiile de votare. După aproximativ 30 de minute, primele proiecţii ale rezultatului vor fi anunţate pe baza voturilor reale numărate. Proiecţiile vor fi făcute de către aceleaşi agenţii care fac exit-poll.

Proiecţiile vor fi apoi actualizate la intervale regulate, de aproximativ 30 de minute, pe măsură ce numărătoarea progresează. Fiecare proiecţie ar trebui să fie mai precisă decât ultima. Dacă rezultatul nu e apropiat, câştigătorul ar putea fi clar după a doua proiecţie, ceva timp între miezul nopţii şi ora 1.00 (2.00 ora României). Dacă rezultatul este extrem de strâns, câştigătorul nu poate fi cunoscut până când numărătoarea nu este finalizată, probabil 2.00 – 03.00 ora locală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite