Italianul Bersani deţine cheia viitorului ţării sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pier Luigi Bersani şi mogulul Silvio Berlusconi au început o luptă pe viaţă şi pe moarte, în condiţiile în care se apropie alegerile legislative din 25 februarie. Rămâne de văzut însă câte voturi îşi pot atrage prin intermediul mass-media, într-un moment în care atenţia presei nu mai este aţintită asupra lor, ci asupra demisiei suveranului pontif.

Pier Luigi Bersani, scrie cotidianul britanic „The Guardian“, nu e omul care să caute scandalul într-o campanie electorală. În faţa camerelor de filmat, Bersani pare că se simte inconfortabil şi a fost acuzat că i-ar lipsi carisma, dar mulţi speră să îl învingă pe Berlusconi.

Potrivit ultimelor sondaje dinaintea alegerilor de duminica viitoare, sprijinul pentru Berlusconi a crescut cu numai cinci procente, nereuşind să depăşească numărul simpatizanţilor lui Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat. 

Bersani, în vârstă de 61 de ani, este fiul unui mecanic şi a fost activist politic încă de  când a organizat, în copilărie, o grevă a băieţilor de altar de la biserica din oraşul său pentru a protesta faţă de utilizarea de către preoţi a donaţiilor credincioşilor. Fan al formaţiei AC/DC şi licenţiat în filosofie, s-a căsătorit cu o farmacistă din oraşul său, fiind complet diferit de profilul de petrecăreţ al lui Berlusconi şi de stilul său de viaţă extravagant.

Acum, discursurile lui Bersani, presărate cu vorbe din bătrâni, au devenit ţinta favorită a comicilor. Berlusconi însuşi a stârnit hohote de râs când l-a imitat pe Bersani. Cu toate acestea, Bersani ar putea ieşi triumfător în urma alegerilor legislative din 25 februarie, dar ar putea fi forţat să se alieze cu tehnocratul Mario Monti pentru a-l ţine pe Berlusconi la distanţă.  Alianţa celor doi este cu atât mai plauzibilă cu cât amândoi au promis acelaşi lucru: resuscitarea economiei italiene.  

Atenţia presei italiene, îndreptată mai puţin asupra politicienilor decât altădată, i-ar putea acorda un avans lui Bersani, în condiţiile în care Papa şi-a anunţat demisia.

Între timp, un alt politician s-ar putea dovedi o ameninţare la fel de serioasă ca şi Berlusconi. Partidul înfiinţat de Beppe Grillo, un actor de comedie, se aşteaptă să obţină 10% din locurile din Parlament. Grillo a fost condamnat, în urma unui accident rutier, pentru ucidere din culpă, ceea ce îi interzice să candideze pentru o funcţie înaltă, potrivit legilor partidului său.

El ar putea scădea totuşi şansele lui Bersani şi a crescut temerile vizavi de o coaliţie fragilă între Monti şi Bersani, care s-ar putea desfiinţa în primele luni de guvernare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite