ISW: Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Scenarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane. Factorii politici americani trebuie să internalizeze realitatea că amânarea sau oprirea asistenței militare americane va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Soldați ruși în regiunea Lugansk FOTO EPA-EFE
Soldați ruși în regiunea Lugansk FOTO EPA-EFE

„Statele Unite au astfel doar două opțiuni reale astăzi. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să înainteze către granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există a treia opțiune. Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice în special ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina”, se arată în analiza ISW.

Viitorul NATO este legat de cel al Ucrainei

Pe de altă parte, un succes ucrainean, chiar și limitat la ținerea liniilor frontului unde sunt acum, ar face mai riscant și mai dificil un eventual atac al Rusiei asupra Poloniei și statelor baltice, în timp ce ar întări substanțial abilitatea NATO de a descuraja și apăra împotriva unei viitoare agresiuni rusești. Ucraina va fi conștientă că viitorul său este legat de supraviețuirea NATO și de descurajarea atacurilor rusești asupra NATO, precum și asupra Ucrainei, chiar dacă nu este membră a alianței.

O armată ucraineană învingătoare ar fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei, depășind puterea militară a oricărui stat european din NATO și una capabilă să-și apere granițele cu Rusia și Belarus. O perioadă, Ucraina va avea nevoie de asistență din partea mai multor state europene și asiatice– inițial sub formă de echipamente, iar apoi în principal financiară pentru achiziționarea și întreținerea unora proprii.

Liderii militari ruși care plănuiesc o invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina ar putea intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de apartenența a Ucrainei la Alianță.

Dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est. Rușii vor mobiliza sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar, împreună cu baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum, crescând semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei. Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac la sol rusesc de la căderea Uniunii Sovietice.

image

Această amenințare ar bloca forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și din Europa de Vest în sudul și centrul Europei, privând astfel Alianța de rezervele care ar fi altfel disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul amenințării de invazie rusă. Aceste trupe NATO, neexperimentate pentru a lupta în războaie mecanizate moderne, s-ar confrunta cu o armată rusă întărită în luptă și încurajată de victoria sa în Ucraina.

De partea cealaltă, armata rusă ar putea pregăti planuri pentru a ataca Polonia și/sau statele baltice fără a se preocupa de zonele din spate. În acest scenariu, Rusia ar avea posibilitatea de a concentra forțe pe care altfel ar trebui să le dispună de-a lungul frontierei ucrainene ale cărei forțe ar putea ajuta la apărarea NATO.

Scenariul unui atac pe flancul nord-estic al NATO

Succesul sau eșecul străduințelor curente ale Ucrainei de a respinge atacul rusesc schimbă fundamental perspectivele unui potențial atac rusesc asupra flancului nord-estic al NATO.

Într-un astfel de scenariu, prioritatea Rusiei va fi tăierea coridorului Suwalki, situat între nord-vestul Belarusului (în jurul Grodno) și exclava rusă Kaliningrad, pentru a împiedica NATO să consolideze sau să aprovizioneze statele baltice, în timp ce unitățile blindate și aeropurtate rusești le iau cu asalt.

Se mai presupune că rușii vor încerca să se pregătească și să atace suficient de rapid pentru a evita ca NATO să aibă timp să aducă întăriri importante din SUA, Franța, Germania și Regatul Unit.

image

În acest scop, ar trebui să se bazeze pe o forță de invazie formată în mare parte din unități din districtele militare nou-înființate Leningrad și Moscova în loc de unele mai consistente din Caucaz sau din Orientul Îndepărtat. Provocarea cu care s-ar confrunta rușii în acoperirea frontierei unei Ucraine puternice și independente ar înghiți probabil forțele pe care rușii le-ar putea angaja din sud și est. Generarea puterii de luptă necesare pentru a cuceri statele baltice cu o forță de atac redusă în acest scenariu ar necesita probabil și unele întăriri din centrul Rusiei. Asta ar necesita o mobilizare mult mai amplă și mai lentă a forțelor rusești pe care NATO le-ar observa și astfel ar putea răspunde.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite