ISW: Ucrainenii își intensifică atacurile în spatele liniei frontului. Ultimele evoluții de pe câmpul de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele Armate ale Ucrainei par să-și intensifice atacurile împotriva infrastructurii militare, logistice și de altă natură plasate de Rusia departe de linia frontului, observă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), relatează Ukrainska Pravda.

Ucraina și-a intensificat atacurile în spatele frontului țintind logistica rusă FOTO PROFIMEDIA
Ucraina și-a intensificat atacurile în spatele frontului țintind logistica rusă FOTO PROFIMEDIA

Serviciul de informații militare al Ucrainei a transmis duminică că rezistența ucraineană a lovit sediul militar rusesc din orașul ocupat Melitopol (regiunea Zaporojie), iar în urma atacului, care a avut loc la 11 noiembrie, au fost uciși cel puțin trei ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB) și ai Gărzii Naționale (Rosgvardia) 

Analiștii ISW au evidențiat faptul că în zilele precedente au mai avut loc: un atac al rezistenței ucrainene asupra fostului șef al așa-numitei „Miliții Populare” din autoproclamata „Republică Populară Lugansk" (RPL), susținută de Rusia (8 noiembrie), precum și lovituri asupra unei baze militare rusești din orașul ocupat Skadovsk (regiunea Herson), respectiv a unor nave aparținând Flotei ruse a Mării Negre din Crimeea (9 noiembrie).

Forțele ucrainene au desfășurat o campanie militară care vizează Crimeea ocupată de Rusia încă din vara anului 2023, au mai notat aceștia.

Forțele ruse au efectuat atacuri limitate cu rachete care au vizat sudul Ucrainei la 12 noiembrie.

Totodată, au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Kreminna, în apropiere de Bahmut, în zona de frontieră dintre Donetsk (est) și regiunea Zaporojie (sud), respectiv în vestul regiunii Zaporojie.

De cealaltă parte, forțele ucrainene au obținut un câștig marginal pe malul estic (stâng) al Niprului, în regiunea Herson, pe fondul operațiunilor terestre pe care le desfășoară aici de la mijlocul lunii octombrie.

Frontul Mării Negre

Direcția Principală de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a afirmat că a lovit vineri două nave militare rusești de mici dimensiuni în Marea Neagră, cea mai recentă demonstrație a capacității Ucrainei de a lovi obiective rusești în Crimeea ocupată, relatează CNN.

„Două nave de debarcare rusești au fost lovite de drone maritime ucrainene în apropiere de Cernomorske, Crimeea", a declarat Andri Iusov, un reprezentant al GUR, în comentarii pentru CNN.

GUR a publicat o înregistrare video care arată ceea ce susține că este momentul atacului.

Imaginile, filmate de camerele de bord ale dronelor maritime ucrainene, le arată pe acestea apropiindu-se de ținte ce par fi ambarcațiuni de debarcare într-un doc. A doua dronă o filmează pe prima în timp ce lovește ceea ce pare a fi o astfel de navă rusă. În timp ce a doua dronă se apropie de țintă, la bordul navei rusești se observă ceea ce pare a fi echipament greu.

Rusia nu a comentat oficial incidentul. Totuși, bloggerii militari ruși au declarat că dronele navale ucrainene au vizat navele flotei rusești din Marea Neagră.

Ucraina a fost agresivă în vizarea obiectivelor militare ale Rusiei în Crimeea ocupată, ca parte a unui efort mai amplu de a lovi depozitele de combustibil, centrele logistice, de întreținere și de comandă, pentru a le perturba capacitatea de a aproviziona liniile de front. Kievul s-a concentrat, de asemenea, pe ruperea dominației Rusiei în apele teritoriale ucrainene din Marea Neagră.

Moscova a lansat mai multe rachete și drone de atac asupra Odesei în ultima săptămână, în încercarea de a împiedica capacitatea Ucrainei de a menține o rută maritimă din porturile sale din Marea Neagră, a declarat armata ucraineană.

Miercuri, o navă de marfă sub pavilion liberian a fost lovită chiar când se apropia de portul din regiunea Odesa, ucigând pilotul navei și rănind alte patru persoane, potrivit Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.

Tren rusesc deraiat

Rusia a lansat o anchetă oficială privind deraierea unui tren care ar fi fost cauzată de o bombă improvizată, a anunțat sâmbătă Comitetul său de anchetă.

Bomba a fost plasată pe o secțiune de cale ferată în regiunea rusă Riazan, potrivit unui comunicat al agenției. În declarație se precizează că incidentul a provocat deraierea a 19 vagoane ale unui tren de marfă.

Potrivit unei declarații a operatorului feroviar pe Telegram, un asistent al operatorului de tren a fost rănit ușor în incident.

Nu este clar cui revine responsabilitatea. Rusia acuză de regulă Ucraina atacuri  transfrontaliere. Luptătorii ruși aliniați cu Ucraina au organizat, de asemenea, raiduri sporadice în interiorul sudului Rusiei.  Kievul nu-și asumă responsabilitatea pentru astfel de atacuri.

Bătălia pentru Avdiivka

Orașul Avdiivka din estul țării este înconjurat pe trei laturi de forțele rusești. Acestea au lansat valuri de asalturi în ultima lună pentru a finaliza asediul, dar soldații ucraineni continuă „să rămână pe poziții și să provoace pierderi majore ocupanților”, potrivit armatei ucrainene.

Vremea a fost nefavorabilă pentru asalturile rusești cu tancuri pe șenile. Situația i-a determinat pe ruși să schimbe tactica, potrivit armatei ucrainene. Forțele ruse au folosit mai multe drone pentru a ținti pozițiile ucrainene puternic apărate și au efectuat mai multe asalturi pe jos, cu infanteria.

Apărarea ucraineană este bine înfiptă în oraș. Ucraina își fortifică pozițiile defensive aici încă din 2014, când separatiștii pro-Moscova au cucerit o mare parte din regiunea Donbas, inclusiv orașul Donetsk, aflat în apropiere. Avdiivka se află sub foc de când Rusia a lansat invazia sa la scară largă în februarie 2022.

Aceste poziții defensive permit armatei ucrainene să reziste, deocamdată, valurilor de atacuri rusești necruțătoare. O pierdere de teritoriu în acest moment ar fi o lovitură pentru moralul soldaților ucraineni, în măsura în care contraofensiva care a început în vară a adus până acum puține câștiguri.

Oleksandr Tarnavskyi, comandantul Operațiunii Forțelor Comune Tavria, a declarat într-o postare pe Telegram: „Suntem încă în picioare. Și vom continua să rezistăm. Pentru că Avdiivka nu este doar un teritoriu pe hartă, ci o parte din Ucraina, o parte din sufletul ucrainenilor și din Donbasul ucrainean”.

Asasinat revendicat

În Luganskul ocupat, explozia unei mașini a ucis miercuri un fost șef al poliției pro-Moscova.

Serviciul ucrainean de informații militare și-a asumat responsabilitatea pentru explozie, afirmând că a fost o operațiune desfășurată în comun cu partizanii pro-ucraineni.

Autoritățile ruse au lansat o anchetă asupra incidentului în urma căruia a fost ucis fostul șef al așa-numitei Miliții Populare din autoproclamata Republică Populară Lugansk (RPL), susținută de Rusia, Mihail Filiponenko. Separatiștii susținuți de Moscova au proclamat o republică separatistă în Lugansk în 2014.

Serviciul de informații militare a emis un avertisment pentru alți oficiali pro-ruși din zonele ocupate: „Sunt cunoscute toate adresele trădătorilor și locurile în care aceștia se află în slujba Rusiei teroriste în teritoriile ocupate temporar! Toți criminalii de război și colaboratorii vor primi o pedeapsă corectă!"

Au existat mai multe tentative de asasinat împotriva oficialilor instalați de Rusia în Ucraina ocupată. În luna mai, ministrul interimar de interne al RPL, Igor Kornet, a fost rănit „grav” într-o explozie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite