Interviul pe care Berezovski l-a acordat cu o zi înainte să moară: „Viaţa nu are sens“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Nu ştiu ce fac. Am 67 de ani şi nu ştiu ce să fac în continuare. Viaţa nu mai are sens“ FOTO AFP
„Nu ştiu ce fac. Am 67 de ani şi nu ştiu ce să fac în continuare. Viaţa nu mai are sens“ FOTO AFP

Cu o zi înainte să fie găsit mort în reşedinţa sa din comitatul Berkshire, sudul Angliei, magantul rus, Boris  Berezovski a acordat un interviu pentru revista Forbes Rusia, în cadrul căruia a mărturisi că viaţa sa nu mai are sens.

De asemenea, el a subliniat că a subestimat importanţa pe care Rusia o are pentru el şi că-şi doreşte foarte mult să se reîntoarcă acolo, simţindu-se inconfortabil cu statutul de imigrant pe care-l avea în Marea Britanie.

După decizia instanţei privind cazul cu Roman Abramovici, Berezovski şi-a schimbat numărul de telefon, nu a mai răspuns la scrisori şi nu a mai acordat niciun interviu. Asta până vineri seară, când jurnalistul Ilya Zhegulev de la „Forbes“ a reuşit să stea de vorbă cu el, în schimbul promisiunii că nu va publica niciuna dintre declaraţiile sale. Interviul a avut loc cu o zi înainte de moartea sa.

„Nu trebuia să public informaţiile din acest interviu, ultimul din viaţa sa. I-am promis asta lui Boris Berezovski. Când trăia. Acum, că situaţia s-a schimbat, mă simt obligat să vorbesc despre întâlnirea care avea să fie ultima din viaţa lui“, şi-a justificat Zhegulev decizia de a publica interviul.

Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la restaurantul unui hotel. Potrivit ziaristului, Berezovski părea agitat, purta o helancă neagră, un fular negru şi un sacou. „Am încercat să vorbesc cu el despre afaceri, dar mi-am dat seama că asta a încetat să mai reprezinte un punct de interes pentru el“.

Ţi-e dor de Rusia?

Nu-mi doresc nimic mai mult decât să mă întorc în Rusia. Îmi doream asta chiar şi atunci când s-a deschis un proces împotriva mea, dar am ascultat sfaturile Elenei Bonner (activistă pentru drepturile omului în Rusia). Am subestimat importanţa pe care o avea Rusia pentru mine. Am avut idei idealistice Mi-am imaginat posibilitatea construirii unei Rusii democrate. Nu trebuia să părăsesc Rusia niciodată.

Dacă rămâneai în Rusia, erai acum la închisoare. Ţi-ai fi dorit asta?

Nu ştiu răspunsul acestei întrebări.

Ce faci acum?

Nu ştiu ce fac. Am 67 de ani şi nu ştiu ce să fac în continuare. Viaţa nu mai are sens.

„Berezovski s-a uitat în ochii mei. Apoi, cel care cândva a fost cel mai puternic om de afaceri şi politician din Rusia a spus că ar vrea să se întoarcă la ştiinţă, dar că ar vrea să facă asta în Rusia, acolo unde a şi fost declarat membru al Academiei Ruse de Ştiinţe“, a adăugat jurnalistul.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite