Capitalele europene, îngrijorate de propunerea SUA privind recunoașterea peninsulei Crimeea. Temeri privind o criză în alianța transatlantică
0Planul de pace al SUA care propune Kievului să recunoască anexarea Crimeei riscă să adâncească diferențele de opinie între Statele Unite și capitalele europene, relatează Financial Times.

Oficialii europeni sunt îngrijorați că viziunile diferite ar putea tensiona relațiile dintre SUA și capitalele europene, submina securitatea transatlantică și chiar perturba viitorul summit NATO programat la sfârșitul lunii iunie.
„Cel mai rău scenariu ar fi ca SUA să nu poată ajunge la un acord între Ucraina și Rusia, iar acest lucru să fie imputat Ucrainei. Acesta ar fi momentul în care Europa ar fi pusă în situația să aleagă” între Ucraina și SUA, a declarat un înalt diplomat UE pentru FT.
Financial Times notează că administrația Trump a prezentat Kievului un proiect de acord cu condiții foarte favorabile Moscovei, inclusiv recunoașterea de către SUA a suveranității ruse asupra Crimeei.
Cu toate acestea, oficialii occidentali au declarat pentru FT că capitalele europene nu vor sprijini o eventuală decizie unilaterală a SUA în această privință și nici nu vor face presiuni asupra Kievului să o accepte.
Potrivit unor oficiali nenumiți din țări europene aceștia își vor menține poziția lor de lungă durată: nu vor accepta niciun acord care să afecteze suveranitatea Ucrainei.
Financial Times scrie că europenii consideră inacceptabilă ideea recunoașterii anexării Crimeei, întrucât asta ar submina ordinea bazată pe reguli care a asigurat pacea pe continent de generații.
„Aspirațiile viitoare privind Crimeea și de aderare la NATO sunt linii roșii pentru noi. Nu putem renunța la ele”, a declarat un oficial al UE care nu a fost numit.
Oficialul european a reltat că administrației Trump i s-a spus pus deja în vedere că capitalele europene nu vor putea recunoaște Crimeea drept rusă. Cele mai mari puteri europene ale NATO ar trebui să acționeze pentru a descuraja Washingtonul de la acțiuni unilaterale, a adăugat oficialul.
Statutul Crimeei ar putea duce la o gravă criză diplomatică în NATO, notează publicația citată. Înainte de propunerea SUA, oficialii NATO au încercat să minimizeze diviziunile interne asupra Ucrainei, insistând că summitul anual al liderilor alianței care va avea loc la Haga se va axa pe cheltuielile de apărare, nu pe război, potrivit declarațiilor participanților la discuții.
Chiar și așa, acordul propus de Trump și posibilitatea ca SUA să abandoneze discuțiile, să dea vina pe Kiev și să normalizeze relațiile cu Moscova ar putea duce la o scindare între liderii NATO. „Problema fundamentală a summitului este punctul în care ne aflăm în ceea ce privește Ucraina”, a spus un oficial occidental.
Pe de altă parte, este posibil ca diviziuni similare să se adâncească și în cadrul UE, amenințând să fractureze unitatea europeană, în special cu privire la ce trebuie făcut în legătură cu sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei în eventualitatea în care Washingtonul decide să ridice restricțiile.
„Lucrurile nu arată deloc bine”, a comentat un oficial al UE.
Administrația președintelui Trump a înmânat Ucrainei un document de o pagină la Paris săptămâna trecută, care a fost prezentat ca o ofertă „finală” pentru pace.
Zelenski a reiterat recent că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei de către Rusia întrucât ar fi contrar Constituției țării sale.
Trump a criticat declarația, motivând că „Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă” și că afirmația este incendiară și „dăunează discuțiilor de pace”.