Ucraina, presată de administrația Trump să accepte o „înțelegere” cu Rusia care include recunoașterea anexării Crimeei

0
Publicat:

Ucraina se află sub presiune să răspundă în această săptămână unui set de propuneri ale administrației Trump pentru încheierea războiului, care includ, printre altele, recunoașterea de către SUA a anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și excluderea Kievului de la aderarea la NATO.

Administrația Trump presează Ucraina să accepte propunerile privind un acord de pace FOTO EPA EFE
Administrația Trump presează Ucraina să accepte propunerile privind un acord de pace FOTO EPA EFE

Ideile au fost prezentate într-un document confidențial de către oficiali de rang înalt ai administrației Trump către omologii ucraineni la Paris, joi, potrivit unor oficiali occidentali. Acestea au fost împărtășite și oficialilor europeni de rang înalt în cadrul aceleiași întâlniri de o zi, scrie The Wall Street Journal.

SUA așteaptă acum răspunsul Kievului, care este de așteptat să vină în cadrul unei întâlniri între oficiali americani, ucraineni și europeni ce va avea loc la Londra în cursul acestei săptămâni. Dacă pozițiile americană, europeană și ucraineană vor converge, propunerile ar putea fi ulterior prezentate Moscovei.

Pentru a pune presiune pe Ucraina și Rusia, secretarul de stat Marco Rubio a declarat vineri că administrația ar putea suspenda eforturile de negociere dacă nu se înregistrează progrese în privința aspectelor esențiale în următoarele săptămâni.

„Ucrainenii trebuie să se întoarcă acasă, să discute cu președintele lor, să țină cont de propriile opinii. Dar trebuie să aflăm foarte curând, în câteva zile, dacă acest lucru este realizabil pe termen scurt. Pentru că, dacă nu este, atunci probabil că vom merge mai departe”, a spus Rubio.

Un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat a precizat duminică faptul că ideile prezentate Ucrainei sunt opțiuni pentru analiză și nu o ofertă de tipul „totul sau nimic”. Oficialul a explicat că a fost împărtășită o „listă de opțiuni posibile” pentru „discuții și feedback”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională nu a oferit un comentariu.

Rubio, trimisul special Steve Witkoff și Keith Kellogg – general-locotenent în retragere și emisar pentru Ucraina – s-au întâlnit joi la Paris cu oficiali ucraineni de rang înalt, printre care Andriy Yermak, consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski, ministrul Apărării Rustem Umerov și ministrul de Externe Andrii Sybiha. Witkoff, un dezvoltator imobiliar apropiat de Trump, s-a întâlnit de trei ori cu președintele rus Vladimir Putin și a raportat progrese în discuțiile cu liderul de la Kremlin. Alți oficiali americani l-au sfătuit pe Trump să fie mai sceptic în privința intențiilor lui Putin.

Ucraina, lăsată fără Crimeea și NATO

O eventuală decizie a SUA de a recunoaște anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 ar contrazice peste un deceniu de politici americane susținute atât de administrații democrate, cât și republicane. În 2018, secretarul de stat Mike Pompeo, care a servit în prima administrație Trump, a denunțat anexarea Crimeei drept o amenințare la adresa „unui principiu internațional fundamental împărtășit de statele democratice: nicio țară nu poate schimba granițele alteia prin forță”.

Congresul SUA a adoptat legislație care se opune recunoașterii anexării Crimeei de către Rusia.

Ideile prezentate de SUA la Paris includ și excluderea Ucrainei de la aderarea la NATO. „NATO nu este pe masă”, a declarat Kellogg într-o intervenție la Fox News sâmbătă.

O altă propunere americană, potrivit oficialilor occidentali, prevede desemnarea zonei din jurul centralei nucleare de la Zaporojie drept teritoriu neutru care ar putea fi plasat sub control american.

Într-o convorbire din martie cu Zelenski, Trump a ridicat posibilitatea ca SUA să preia centralele electrice ucrainene, inclusiv cele nucleare, susținând că aceasta ar fi „cea mai bună protecție pentru acea infrastructură”. Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ar urma astfel să furnizeze energie atât teritoriilor ucrainene, cât și celor aflate sub ocupație rusă din 2022.

Propunerile lui Trump nu răspund 100% cerințelor lui Putin

Propunerile administrației Trump nu răspund în întregime cerințelor Rusiei, potrivit oficialilor occidentali. Acestea nu presupun recunoașterea de către SUA a dreptului legal al Rusiei asupra celor patru regiuni estice pe care Moscova pretinde că le-a anexat, dar nici nu cer retragerea trupelor ruse din aceste zone. Bloomberg a relatat anterior despre ideea ca SUA să ia în considerare recunoașterea anexării Crimeei.

SUA, spun oficialii occidentali, nu propune nici limitarea forțelor ucrainene și nici nu exclude sprijinul militar occidental pentru Kiev sau desfășurarea de trupe europene în Ucraina – un punct sensibil pentru Moscova.

„Fiecare națiune suverană de pe Pământ are dreptul să se apere”, a declarat Rubio vineri. „Ucraina va avea dreptul să se apere și să încheie orice acorduri dorește, pe bază bilaterală, cu diverse țări.”

Deși administrația Trump a suspendat temporar livrările de arme și informații către Ucraina pentru a o determina să accepte un compromis diplomatic cu Rusia, nu a impus sancțiuni economice și nici nu a luat măsuri concrete pentru a pune presiune pe Putin.

Ucraina s-a declarat dispusă să accepte o încetare completă a focului pe o perioadă de 30 de zile, dacă Kremlinul va face același lucru. Cu câteva zile în urmă, Putin a declarat o scurtă încetare a focului pentru Paștele ortodox, dar oficialii ucraineni au afirmat că Moscova a continuat atacurile în timpul sărbătorii religioase.

Încă nu a fost luată o decizie clară privind ce fel de garanții de securitate ar putea primi Ucraina dacă va accepta un acord de pace. Administrația Trump nu a precizat dacă este dispusă să ofere sprijin militar țărilor europene care trimit trupe în Ucraina ca parte a unei „forțe de reasigurare” pentru a descuraja viitoare agresiuni rusești.

Kremlinul și-a exprimat interesul pentru ridicarea sancțiunilor americane și pentru reluarea legăturilor economice cu SUA în cadrul discuțiilor din Moscova și Arabia Saudită, mediate de trimisul special al lui Putin, Kirill Dmitriev.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite