INFOGRAFIE Revoluţionarii de la Kiev îngheaţă „în suc propriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Viktor Ianukovici a plecat în China, lăsând protestatarii care cer în zadar demisia guvernului  şi alegeri anticipate, să îndure gerul rusesc.

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a plecat, ieri, spre China  de unde speră să mai obţină o linie de creditare care să acopere datoriile uriaşe ale Ucrainei.

Liderul de la Kiev a lăsat în urmă un parlament asediat de protestatari, pe care i-a lăsat „să îngheţe în suc propriu“.

Ianukovici a plecat totuşi puţin mai liniştit pentru că moţiunea de cenzură a opoziţiei a eşuat, iar guvernul condus de premierul Mykola Azarov a rămas neatins. Doar 186 de deputaţi au votat moţiunea de cenzură depusă în Rada Supremă de opoziţie, în timp ce era necesară o majoritate de 226 de voturi pentru ca textul să fie adoptat.

Totuşi, înainte de plecare, Ianukovici l-a sunat pe preşedintele Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso, rugându-l să primească o delegaţie din Ucraina, pentru a discuta anumite aspecte ale acordului de asociere şi ale acordului de liber schimb. Barroso a confirmat disponibilitatea CE de a primi o astfel de delegaţie, data întâlnirii urmând să fie stabilită.  

Nici temperaturile tot mai scăzute  nu îi ajută pe protestatari, al căror număr a cedat în faţa gradelor cu minus.(-.2 grade Celsius ziua, mult mai frig noaptea). Pentru a face faţă gerului mulţi şi-au instalt corturi în Piaţa Independenţei, au aprins focuri în stradă, iar cei mai norocoşi s-au adăpostit fie în primăria din Kiev, fie în biserica situată în apropierea Euromaidanului şi al cărui preot a deschis uşile manifestanţilor.

Economia, în pragul colapsului

Lupta dintre putere şi opoziţie paralizează Ucraina aflată economic pe buza prăpastiei. Mulţi ucraineni se tem pentru economiile lor, iar Banca Centrală a tras un semnal de alarmă şi le-a cerut oamenilor să nu îşi retragă banii din bănci. Conflictul din Ucraina are efecte negative asupra economiei.

Prima de risc pentru obligaţiunile de stat a crescut deja la cel mai mare nivel din ultimele două luni. În acelaşi timp, valoarea titlurilor de stat a scăzut dramatic. Speculanţii valutari pariază pe o devalorizare a monedei, iar rezervele de valută scad.

„Lovitura“ lui Kliciko

Lipsa de popularitate a preşedintelui prorus l-a adus în prim planul politicii de la Kiev pe campionul mondial de box Vitalie Kliciko, care a participat luni la o conferinţă de presa în clădirea sindicatelor.

El a devenit un interlocutor căutat de ziarişti, fiind parte a „tridentului“ care agită în prezent masele în ucraina: naţionalişti de la Svoboda, formaţiunea Udar (Lovitură) şi partidul lui Timoşenko.

Primii au dat dovadă de o bună coordonare în organizarea activiţtilor, însă proiecţia mediatică s-a orientat spre dinamicul Vitali, care luni a refuzat să vorbească în engleză, dar a răspuns în germană la întrebări, scriu ziariştii de la „El Mundo“. 

„Ne-au furat visele“, a spus campionatul mondial de box referindu-se la actualii lideri de la Kiev, în timp ce mulţimea era masată în Piaţa Independenţei. Pe faţa celor care i-au ascultat vorbele se putea citi fascinaţie şi resemnare.

Întrebarea este până unde ar putea împinge Kliciko acest asediu al străzii împotriva cuiva care până la urmă l-a învins în alegerile parlamentare.

Televiziune a opoziţiei, închisă

Operatorul prin cablu Triolan a întrerupt difuzarea emisiunilor canalului de televiziune TVi, care aparţine opoziţiei, în toate marile oraşe ale Ucrainei.

Transmisia a fost întreruptă în timpul maratonului TV, consacrat acţiunilor din Kiev şi alte oraşe în sprijinul integrării cu UE.

Redacţia TVi s-a adresat providerilor şi operatorilor de televiziune prin cablu cu rugămintea de a păstra canalul în reţelele lor, iar celor, care nu-l difuzau, cu rugămintea de a-l include în grila lor.
 

image


citeşte şi:

Rusia promite Ucrainei gaze mai ieftine, dacă se alătură Uniunii Vamale

Rusia va oferi Ucrainei gaze naturale mai ieftine dacă Guvernul de la Kiev optează să se alăture blocului economic condus de Moscova, după suspendarea negocierilor cu privire la crearea unei zone de liber-schimb cu UE, potrivit primvicepremierului Igor Şuvalov, citate de Bloomberg.

VIDEO UPDATE Poliţia din Kiev a arestat nouă persoane, suspectate de tentativă de asalt a Preşedinţiei. Mii de ucraineni continuă protestul în faţa Parlamentului

Poliţia din Kiev a arestat nouă suspecţi şi a deschis 11 anchete penale pentru tentativă de luare cu asalt a administraţiei preşedintelui ucrainean, a anunţat marţi Ministerul ucrainean de Interne, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Un deputat ucrainean îl avertizează pe Ianukovici că ar putea avea aceeaşi soartă ca Ceauşescu

Un fost membru al Partidului Regiunilor, aflat la guvernare în Ucraina, Inna Bohoslovskaia, a declarat într-un interviu pentru publicaţia Glavkom că preşedintele Viktor Ianukovici ar putea să aibă aceeaşi soartă ca dictatorul român Nicolae Ceauşescu.

FOTO VIDEO Ucraina: Protestatarii, bătuţi cu bestialitate de trupele speciale. Câţiva manifestanţi au încercat să demoleze statuia lui Lenin

Imagini şocante au apărut pe internet, în ultimele zile, de la protestele din capitala ucraineană Kiev. După ce au avut loc mai multe ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, mai mulţi protestatari au fost arestaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite