INFOGRAFIE Gunoi sub preşul de la Bruxelles. Barroso, acuzat de ascunderea efectelor sociale ale crizei economice
0După un „discurs al stării naţiunii“ considerat fad şi evaziv, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este criticat dur de preşedintele Socialiştilor europeni, bulgarul Serghei Stanişev, care afirmă într-o scrisoare deschisă că „ liderul european ar fi încercat să ascundă efectele crizei economice“.
Barroso este acuzat că nu prezintă măsurile sociale pentru soluţionarea chestiunilor sociale ale Uniunii, care sunt vizibil presante, pentru a minimaliza efectele crizei economice din ultimii cinci ani ai mandatului său.
Stanişev i-a cerut liderului Comisiei Europene să prezinte în cadrul „Comunicării“ publice anunţate pentru 9 octombrie, dimensiunea socială din reforma radicală a Uniunii Economice şi Monetare, care îşi propune să restructureze aparatul european. În caz contrar, spune Stanişev, Comisia Europeană ar putea fi acuzată că ascunde adevăratele efecte ale crizei economice asupra populaţiei, şi impactul real al măsurilor de austeritate asupra statelor membre.
Scrisoarea deschisă a Socialiştilor europeni este o reacţie la anunţul că în discursul Comunicării nu vor exista referinţe la o serie de măsuri cheie pentru sectorul social. De exemplu, ideea de a avea o evidenţă a indicatorilor socio-economici al nivel european a fost blocată în interiorul Comisiei aparent la presiunile politice ale unor comisari conservatori.
„Avem nevoie disperată de o minimă, dar complexă, evidenţă asupra domeniului social şi al forţei de muncă, la nivelul întregii Uniuni“, citează documentul trimis de şeful Socialiştilor europeni lui Barroso. Stanişev subliniază faptul că o evidenţă reală a ceea ce se întâmplă la nivel social în UE ar scoate la iveală diferenţele dintre statele membre, însă ar ajuta la elaborarea unor politici corecte pentru aceste probleme.
„Trebuie să recunoaştem public că există probleme sociale grave care afectează zeci de milioane de cetăţeni ai UE în fiecare zi. Numai în momentul în care aceste consecinţe ale crizei vor fi confruntate, vom putea afirma că suntem pe drumul spre recuperare“, a declarat preşedintele grupului socialist european.
De asemenea, patru agenţii importante de la Bruxelles au cerut preşedintelui Comisiei Europene să nu omită soluţiile pentru problemele sociale pe care cetăţenii UE le întâmpină. Agenţiile susţin că „modelul social european“ a fost marginalizat şi uitat de la începutul crizei în Europa, în timp ce accentul s-a pus aproape exclusiv pe „repararea economică şi financiară“, fără a lua în calcul efectele unor asemenea politici asupra cetăţenilor UE. Reprezentanţii acestor instituţii de la Bruxelles evidenţiază faptul că dialogul social şi sistemul de protecţie socială sunt stâlpi fundamentali ai unei economii funcţionale.
Peste 26 de milioane de oameni trăiesc în şomaj în UE, 14 milioane dintre tinerii sub 29 de ani nu lucrează şi nici nu studiază, iar 120 milioane de oameni supravieţuiesc la limita sărăciei.