Incident „serios” la o centrală nucleară din Finlanda. Radiaţiile au crescut periculos în interiorul construcţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară din Olkiluoto, Finlanda FOTO AFP/Jacques Demarthon
Centrala nucleară din Olkiluoto, Finlanda FOTO AFP/Jacques Demarthon

Autorităţile finlandeze au clarificat că situaţia este sub control şi orice pericol a fost evitat după anunţarea unui incident „serios” la o centrală nucleară din ţara nordică.

Incidentul a avut loc în reactor 2 al centralei  Olkiluto din sud-vestul ţării,în jurul orei locale 12:20. Autoritatea pentru siguranţă nucleară a Finlandei (STUK) a anunţat ulterior că situaţia este stabilă, iar reactorul a fost oprit, scrie EuroNews.

„O posibilă cauză a incidentului a fost identificată într-un viciu al sistemului de purificare al apei reactorului. Nu a existat nicio emitere de radiaţii în mediul exterior”, a transmis STUK într-un comunicat de presă. 

„Acesta este un incident serios şi excepţional, prin urmare considerăm că este important să oferim informaţii corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Potrivit autorităţilor finlandeze, nivelul de radiaţii ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari şi niciun angajat al companiei nu a fost expus radiaţiilor.

Aproximativ o treime din electricitatea utilizată în Finlanda este furnizată cu ajutorul puterii nucleară. În prezent, ţara are patru reactore funcţionale şi alte două sunt în construcţie. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite