Înaintea alegerilor, Grecia blochează un partid înfiinţat de neonazişti din Zori Aurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pragul alegerilor parlamentare, deputaţii greci au decis să blocheze un partid politic fondat de un fost cadru al formaţiunii neonaziste Zori Aurii, care ispăşeşte o pedeapsă grea de închisoare, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Deputaţi ai partidului neonazist Zori Aurii încătuşaţi FOTO arhivă totalfascism.com
Deputaţi ai partidului neonazist Zori Aurii încătuşaţi FOTO arhivă totalfascism.com

Miercuri seară, parlamentul grec a adoptat un amendament la legea electorală din 2021, care prevede că un partid politic nu poate participa la alegeri dacă conducerea sa, oficială sau neoficială, a fost condamnată pentru apartenenţă la o organizaţie criminală.

De această reformă dorită de guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis este vizat partidul de extremă dreaptă Éllines (Grecii) înfiinţat în urmă cu trei ani de Ilias Kassidiaris, fostul purtător de cuvânt al Zori Aurii, astăzi încarcerat.

Fost deputat al partidului neonazist din 2012 până în 2019, Ilias Kassidiaris ( 42 de ani, caracterizat ca violent, negaţionist şi rasist,) şi-a creat propria formaţiune cu câteva luni înainte de a ajunge la închisoare în octombrie 2020.

67 de lideri şi membri ai partidului Zori Aurii au fost atunci judecați. Ilias Kassidiaris a fost condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare pentru apartenenţa la o „organizaţie criminală".

Formaţiunea neonazistă Zori Aurii, ale cărei scoruri electorale la apogeul crizei financiare au alarmat întreaga Europă, a fost implicată în asasinarea în 2013 a rapperului grec militant Pavlos Fyssas. Crima este judecată, în prezent, în apel.

La patru ani de la evacuarea lor din parlament, Kyriakos Mitsotakis vrea cu orice preţ să evite revenirea neonaziştilor după alegerile generale programate în primăvară.

Autorităţile îl vor împiedica, prin acest amendament, pe Ilias Kassidiaris să plaseze în fruntea partidului său „un om de paie, continuând în acelaşi timp să conducă partidul de facto", a explicat pentru AFP specialistul în drept constituţional Nikos Alivizatos.

În ciuda faptului că este în pușcărie, Ilias Kassidiaris şi-a continuat activităţile politice. El se adresează în mod regulat, din celula sa din închisoare, simpatizanţilor săi prin mesaje audio difuzate pe canalul său de Youtube care are peste 120.000 de abonaţi.

  „Grecii", în creștere constantă în ultimele luni

Un sondaj realizat de institutul Marc pentru postul de televiziune Ant1 arată că partidul „Grecii" ar obţine 3,4% din voturi la următoarele alegeri, un scor peste pragul de 3% necesar pentru a putea trimite deputaţi în Vouli.

Potrivit altor sondaj, partidul s-ar afla sub acest prag, dar în creștere constantă în ultimele luni.

Premierul Mitsotakis a insistat asupra „obligaţiei morale a democraţiei de a se proteja împotriva duşmanilor săi".

Aceasta „nu poate legitima şi cu siguranţă nu poate finanţa organizaţii care subminează deschis funcţionarea sa", a subliniat el, adăugând că este o „dispoziţie similară cu cea deja în vigoare în mai multe ţări europene".

Și în Germania a existat o situație similară, însă autorităţile din această țară nu au reuşit să interzică partidul neonazist NPD, care însă nu a ajuns niciodată în Bundestag.

În Grecia, această reformă a primit și critici.

Democraţia liberală trebuie să tolereze acest tip de partid (fascist) aşa cum trebuie să tolereze partidele şi grupările mici de stânga care invocă dictatura proletariatului", spune Nikos Alivizatos

Stânga radicală Syriza şi-a exprimat rezerve.

"Mă tem că, în loc să-i izoleze pe neonazişti, amendamentul le va da un impuls major", a declarat fostul premier Alexis Tsipras.

Numele Kassidiaris este asociat cu diatribe antisemite, izbucniri naţionaliste, lovituri antisistem şi accese de violenţă.

La o emisiune de televiziune din 2012, a pălmuit o deputată comunistă şi i-a aruncat paharul cu apă în faţă unui deputate a stângii radicale Syriza.

Ilias Kassidiaris are o zvastica tatuată pe braţul stâng, semn de simpatiile pentru al treilea Reich.

Cum a ajuns formațiunea Zori Aurii în parlament

Formațiunea Zori Aurii şi-a făcut o intrare surprinzătoare în parlament în 2012, cu 18 deputaţi. S-a întâmplat pe fondul unui climat de suferinţă socială legat de criza financiară din Grecia, de pierdere a încrederii în instituţii şi de discreditare a principalelor partide politice

Cei mai mulți greci par să dorească în prezent să treacă peste asta. Potrivit studiului institutului Marc, 73,8% dintre persoanele chestionate afirmă că sunt în favoarea interzicerii partidului lui Ilias Kassidiaris

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite