Imagini prin satelit arată amploarea inundațiilor în regiunea Herson, după distrugerea barajului Kahovka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini captate de sateliții Maxar pe o suprafață de peste 2.500 de kilometri pătrați arată amploarea inundațiilor produse în urma distrugerii barajului Kahovka de peste râul Nipru, în regiunea Herson.

Imagini din satelit arată amploarea inundațiilor din regiunea Herson FOTO MAXAR
Imagini din satelit arată amploarea inundațiilor din regiunea Herson FOTO MAXAR

Spărtura produsă în noaptea de marți în barajul uriaș a deteriorat stația hidroelectrică, iar apa revărsată a inundat linia frontului și așezările din aval, nivelul apei crescând tot mai mult miercuri în localitățile din josul râului, inclusiv în orașul Herson.

Ucraina a acuzat forțele de ocupație că a detonat explozibilii pe care i-au amplasat de mai multe luni într-o încercare de a încetini și submina contraofensiva așteptată de eliberare a teritoriilor. La rândul său, Rusia a acuzat un sabotaj ucrainean pentru a lipsi Crimeea ocupată de apă potabilă.

Oficiali americani au declarat pentru presa americană că ar exista informații ce înclină spre Rusia ca fiind responsabilă, dar SUA spun că este nevoie de mai multe informații pentru a putea trage o concluzie certă.

Imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies arată consecințele devastatoare ale inundațiilor asupra orașelor și satelor situate de-a lungul râului Nipru. Aproximativ 17.000 de oameni au fost evacuați din așezările din josul râului.

Imaginile arată case și clădiri sub apă, multe dintre ele mai având doar acoperișurile la suprafață, în timp ce apa a acoperit parcuri, terenuri agricole și infrastructură.

În orașul Nova Kahovka, imaginile din satelit arată că un doc a fost luat de torenți după prăbușirea infrastructurii barajului.

Martin Griffiths, șeful serviciului de ajutor al ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că „amploarea catastrofei nu va deveni pe deplin conștientizată decât în zilele următoare”.

Potrivit Maxar, imaginile captează o suprafață de 2.500 de kilometri pătrați între Nova Kahovka și Golful Dniprovska, la sud-vest de orașul Herson, la Marea Neagră.

Potrivit canalului Nexta, „în dimineața zilei de 7 iunie, 1852 de case au fost inundate pe malul drept al regiunii Herson (controlată de Ucraina-n.red), iar 1457 de persoane au fost evacuate. Nivelul apei va crește cu încă 1 metru în următoarele 20 de ore”.

Kiyv Post a publicat imagini surprinse de fotografii Konstantin și Vlada Liberov în orașul Herson aflat sub ape.

Potrivit ministrului ucrainean al agriculturii, cel puțin 500.000 de hectare de terenuri sunt pericol să devină „deșerturi”.

În 2021, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, sistemul de baraje din Nova Kahovka a asigurat irigarea a 584.000 de hectare de pământ pe care fermierii au recoltat aproximativ patru milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, a explicat ministrul ucrainean.

Distrugerea barajului a lăsat fără apă 94% din sistemele de irigații din regiunea Herson, 74% din Zaporojie și 30% din regiunea Dnipro, potrivit ministerului.

Volumele de apă vor crește, estimează Ministerul britanic al Apărării

Structura rămasă a barajului Kahovka se va deteriora probabil și mai mult în următoarele zile, provocând și mai multe torente de apă, a estimat Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa de marți.

Serviciile britanice de informații au subliniat că barajul a cedat parțial marți noapte, cu puțin timp înainte de ora locală 03:00, iar întreaga porțiune estică a structurii a fost măturată de ape până la prânz, în cursul zilei.

Totodată, acestea precizează că nivelul apei din rezervorul Kakhovka a atins un nivel record cu puțin timp înainte de producerea breșei, ceea ce a avut drept rezultat faptul că un "volum deosebit de mare de apă a inundat zona din aval".

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite