NBC News: Guvernul SUA are informații că Rusia s-ar afla în spatele atacului masiv asupra barajului din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul american dispune de informaţii care înclină spre a atribui Rusiei responsabilitatea pentru distrugerea unui baraj masiv în sudul Ucrainei, a relatat marţi NBC News, citând doi oficiali americani şi un oficial occidental, potrivit Reuters.

Rușii s-ar afla în spatele atacului de la barajul de pe Nipru FOTO Shutterstock
Rușii s-ar afla în spatele atacului de la barajul de pe Nipru FOTO Shutterstock

Administraţia preşedintelui Joe Biden lucrează în prezent pentru a declasifica o parte din informaţiile operative şi de a le face publice marţi după-amiază, a relatat NBC News, conform Agerpres. Un torent de apă s-a revărsat prin barajul masiv de pe fluviul Nipru, care separă forţele ruse de cele ucrainene în sudul Ucrainei marţi, inundând o porţiune din zona de război şi forţând localnicii să fugă din calea apelor.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul a declarat că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.  

Barajul uriaș de lângă Herson, aruncat în aer. Hidrocentrala, complet distrusă. Cel puțin opt așezări, inundate

Armata ucraineană a declarat marți că forțele ruse au aruncat în aer un baraj major în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Agenția de stat rusă TASS a declarat că nu există încă un „pericol critic” pentru centrala nucleară Zaporojie din cauza prăbușirii barajului. 

Este un rezervor vast care furnizează apă pentru o serie de comunități în amonte, ceea ce înseamnă că ar putea afecta aprovizionarea oamenilor de acolo.

De asemenea, furnizează apă de răcire centralei nucleare de la Zaporojie, la aproximativ 257 de kilometri în amonte, care se află sub controlul Rusiei și se bazează pe baraj. 

Hidrocentrala Kahovka, care a fost aruncată în aer de ruși , este complet distrusă și nu poate fi restaurată, informează compania „Ukrhydroenergo”, citată de zn.ua.

„În noaptea de 6 iunie, forțele de ocupație ruse au aruncat în aer Hidrocentral Kahovskaia. Ca urmare a detonării sălii mașinilor din interior, CHE Kahovskaia a fost complet distrusă. Stația nu poate fi restabilită. Conform prognozei preliminare, rezervorul este de așteptat să fie operațional în următoarele patru zile”, se arată în mesaj. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite