Iarna s-ar putea întoarce împotriva trupelor rusești. Cum speră ucrainenii să obțină un avantaj

0
Publicat:

În contextul în care Rusia și Ucraina se luptă pe timpul iernii, menținerea căldurii soldaților ucraineni ar putea deveni un avantaj competitiv pentru Kiev, potrivit The Wall Street Journal.  Cu uniforme furnizate de Occident și lumânări, soldații ucraineni încearcă să obțină un avantaj pe vreme rece.

Soldat ucrainean în Donbas, lângă un tanc FOTO Profimedia
Soldat ucrainean în Donbas, lângă un tanc FOTO Profimedia

 În încercarea de a se încălzi, infanteristul ucrainean Kyrylo Molchanov a apelat la „lumânări de tranșee” - cutii goale de conserve ambalate cu carton - pentru a-și încălzi adăpostul din linia întâi.

Pentru armată, vremea de iarnă afectează totul, de la mobilitate la puterea bateriilor. Dar frigul și umezeala pot avea un efect zdrobitor asupra moralului soldaților și a capacității de luptă, creând în același timp probleme medicale.

SUA și aliații săi au trimis sute de mii de piese de îmbrăcăminte de iarnă. Ucraina a suplimentat aceste provizii din alte părți, iar diferitele articole din uniforma locotenentului Molchanov provin din mai multe țări.

Unii soldați ruși par să sosească la luptă mai puțin echipați.

Forțele armate ucrainene se adaptează, tăind lemn din pădurile locale, ocupând barăci mai mici și folosind lumânările de tranșee, pe care voluntarii și familia le trimit ambalate strâns cu role de carton.

„Dacă o aprinzi cu o oră sau două înainte de a merge la culcare, se încălzește mai mult decât te-ai aștepta”, a declarat locotenentul Molchanov de pe linia frontului din sudul Ucrainei.

 Soldat ucrainean se încălzește la o lumânare în Donețk, FOTO Profimedia
Soldat ucrainean se încălzește la o lumânare în Donețk, FOTO Profimedia

Iarna ucraineană a fost până acum blândă, dar temperaturile pot coborî frecvent sub -4 grade Celsius.

Blândă sau nu, iarna afectează luptele în multe feluri. Pe măsură ce cad frunzele, este mai greu de ascuns echipamentul. Ceața, ploaia și zăpada fac mai dificilă identificarea țintelor. Frigul degradează mai repede durata de viață a bateriilor, afectând dronele și radiourile. Noroiul face ca deplasarea să fie problematică, dar când pământul îngheață, săparea tranșeelor și a câmpurilor de mine este mai dificilă. Soldații ard mai multe calorii în frig, deci au nevoie de mai multă hrană.

Soldati ucraineni in Bahmut FOTO Profimedia
Soldati ucraineni in Bahmut FOTO Profimedia

Dar una dintre cele mai mari probleme este că vremea umedă și rece poate afecta moralul și performanța.

„Când îți este foarte, foarte frig, nu te mai gândești la nimic altceva decât la cât de frig îți este”, a declarat Ben Hodges, fost comandant general al armatei americane în Europa, care spune că îmbrăcămintea furnizată de Occident și o conducere mai bună pentru a ajuta trupele să se încălzească oferă Ucrainei un avantaj.

A avea uniformele, sacii de dormit și îmbrăcămintea potrivită, cum ar fi șosetele, este esențial pentru orice luptă de iarnă, a declarat Ed Arnold, de la Royal United Services Institute, un grup de reflecție londonez pentru apărare și securitate.

Fostul ofițer de infanterie britanic a fost martor la efectele negative ale vremii reci asupra trupelor sale în timpul antrenamentelor de iarnă.

„Soldații se pot degrada în câteva zile dacă nu sunt în starea de spirit potrivită și nu au echipamentul potrivit”, a spus el.

În condițiile noroioase și răzlețe de pe linia frontului, uniformele nu rezistă mult timp, a declarat Nico Woods, un fost ofițer al Marinei americane care este acum manager la Ukrainian Freedom Fund, o organizație caritabilă care a furnizat echipament de iarnă Ucrainei.

În acest scop, grupurile de caritate și armatele occidentale aliate au trimis containere pline cu haine de iarnă în Ucraina. Canada a trimis până la 500.000 de piese, inclusiv jachete, pantaloni, cizme, mănuși și parka. Statele Unite au declarat că vor trimite 50.000 de parka, 4.700 de perechi de pantaloni, peste 23.000 de perechi de cizme și 18.000 de mănuși, printre alte articole. Atunci când soldații ucraineni se antrenează în Marea Britanie, ei se întorc acasă cu îmbrăcăminte de iarnă completă. Alți aliați au contribuit cu provizii.

La o bază militară din estul Ucrainei, cutii cu cizme, jachete groase căptușite cu căptușeală, camuflaje de zăpadă, fulare și lenjerie de corp termică din întreaga lume sunt stivuite sus pe pereții mai multor încăperi.

Garderoba cosmopolită a Ucrainei se vede pe soldații săi. În afara Bahmutului, un căpitan al armatei ucrainene a arătat tricoul său din armata americană, pantalonii de la Corpul pușcașilor marini și o jachetă poloneză.

Trupele rusești, în special noii recruți, par să fie mai slab echipați pentru a face față vremii reci. Pe rețelele de socializare rusești apar videoclipuri în care noii recruți se plâng de lipsa unui echipament adecvat, în timp ce rapoartele mass-media prezintă soldați care își fac provizii de echipament pentru vreme rece. Ministerul rus al Apărării a refuzat să comenteze.

De asemenea, ucrainenii trebuie uneori să își suplimenteze echipamentul, a declarat un infanterist din prima linie care a folosit plasturi chimici japonezi care i-au încălzit picioarele timp de opt ore. Nu toate uniformele străine sunt deosebit de călduroase, iar trupele din prima linie cumpără uneori cizme suplimentare deoarece încălțămintea standard nu le ține suficient de cald, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite