Povestea rusului care trăiește în sălbăticie ca să nu fie trimis la război

0
Publicat:

Când Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a bărbaților ruși în septembrie anul trecut, lui Adam Kalinin - nume fictiv - i-a luat o săptămână pentru a decide că cel mai bun lucru pe care îl putea face era să se mute în pădure.

Rusul îndură temperaturi de îngheț pentru a scăpa de mobilizare FOTO Adam Kalinin / BBC
Rusul îndură temperaturi de îngheț pentru a scăpa de mobilizare FOTO Adam Kalinin / BBC

Specialistul în IT, în vârstă de 30 de ani, a fost împotriva războiului încă de la început, primind o amendă și petrecând două săptămâni în detenție pentru că a lipit pe peretele blocului său un afiș pe care scria „Nu războiului”.

Așa că, atunci când Rusia a anunțat că va chema 300.000 de oameni pentru a ajuta la redresarea situației într-un război pe care îl pierdea, Kalinin nu a vrut să riște să fie trimis în linia întâi pentru a ucide ucraineni.

Dar, spre deosebire de alte sute de mii de oameni, el nu a vrut să părăsească țara.

Trei lucruri l-au ținut în Rusia: prietenii, constrângerile financiare și neliniștea de a abandona ceea ce știe.

„Plecarea ar fi fost în afara zonei mele de confort”, a declarat Kalinin, pentru BBC. „Nici aici nu este tocmai confortabil, dar cu toate acestea, din punct de vedere psihologic, este mai bine”. 

Așa că a făcut pasul neobișnuit de a-și lua rămas bun de la soția sa și de a se îndrepta spre pădure, unde locuiește într-un cort de aproape patru luni.

El folosește o antenă legată de un copac pentru accesul la internet și panouri solare pentru energie.

A îndurat temperaturi de până la -11 grade Celsius și trăiește din proviziile pe care i le aduce regulat soția sa.

Trăind în afara rețelei, spune el, este cel mai bun mod la care se poate gândi pentru a evita să fie chemat. Dacă autoritățile nu-i pot înmâna personal o citație, nu poate fi obligat să meargă la război.

În unele privințe, Kalinin își continuă viața ca înainte. Lucrează în continuare opt ore pe zi la același loc de muncă, deși pe parcursul iernii - cu lumina zilei limitată - nu are suficientă energie solară pentru a lucra zile întregi, așa că își recuperează orele în weekend.

Unii dintre colegii săi se află acum în Kazahstan, după ce au părăsit și ei Rusia la începutul mobilizării.

Este, de asemenea, un iubitor al activităților în aer liber, petrecându-și multe dintre vacanțe cu cortul în sudul Rusiei împreună cu soția sa. Când a luat decizia de a se muta definitiv în sălbăticie, avea deja o mare parte din echipamentul de care avea nevoie.

Soția sa, care a vizitat tabăra lui Kalinin pentru câteva zile în timpul sărbătorilor, joacă un rol important în supraviețuirea sa. Ea aduce provizii la fiecare trei săptămâni la un punct de livrare unde se pot vedea pentru scurt timp unul pe celălalt. Apoi duce proviziile într-un loc sigur unde se duce la fiecare câteva zile pentru a se aproviziona. Gătește folosind o sobă improvizată cu lemne.

Noua locuință a lui Kalinin este un cort mare, de tipul celor folosite pentru pescuit. Când a ajuns pentru prima dată în pădure, a instalat două tabere la cinci minute una de alta; una cu acces la internet, unde lucra, iar cealaltă într-un loc mai ferit, unde dormea.

Pe măsură ce se apropia iarna și vremea se răcea, el a reunit cele două zone pentru a trăi și a lucra în același loc. 

Deși Kalininin nu a primit el însuși o chemare, el spune că situația se schimbă constant și se teme că ar putea primi o convocare în viitor.

Oficial, lucrătorii IT precum Kalinin sunt scutiți de recrutare, dar există numeroase rapoarte în Rusia despre scutiri similare care sunt ignorate.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea la 21 septembrie, la scurt timp după contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în regiunea Harkov, în timpul căreia a recuperat mii de kilometri pătrați de teritoriu de la trupele rusești.

El a declarat că mobilizarea este necesară pentru a apăra Rusia împotriva Occidentului. Dar mulți din țară au protestat, iar la granițele Rusiei au avut loc scene haotice, în timp ce sute de mii de oameni au fugit.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite