Hackerii ucraineni i-au mai dat o lovitură lui Vladislav Surkov, eminenţa cenuşie a lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladislav Surkov

Un grup de hackeri ucraineni spune că a spart o nouă căsuţă poştală electronică folosită de un consilier apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Hackerii, care-şi spun CyberHunta, au dat publicităţii noi emailuri care ar sugerea că anexarea Crimeei şi declanşarea conflictului separatist din estul Ucrainei ar fi fost plănuite minuţios la Kremlin.

Este pentru a doua oară când hackerii CyberHunta afirmă că au spart un cont de email folosit de consilierul prezidenţial rus Vladislav Surkov.

Într-un mesaj video difuzat pe internet, hackerii spun că operaţiunea lor pe care au numit-o „Surkov Leaks” este abia la început.

Filmuleţul de pe youtube înfăţişează un bărbat purtând mască Anonimous care afirmă că hackerii au pătruns în bazele de date ale Kremlinului şi au obţinut un volum imens de informaţii ale funcţionarilor administraţiei prezidenţiale.

Noul pachet de mesaje dat publicităţii a fost luat dintr-o căsuţă poştală a oficiului lui Surkov administrată de asistentele acestuia. Emailurile, dacă sunt autentice, ilustrează legături politice şi financiare strânse între Kremlin şi rebelii separatişti din estul Ucrainei, notează europa liberă.

Documentele dezvăluiesc între altele un complot pentru destabilizarea regiunii Harkov, după Doneţk şi Luhansk, precum şi planuri pentru divizarea clasei politice de la Kiev.

Săptămâna trecută, CyberHunta a publicat un prim pachet de mesaje asemănătoare găsite într-o altă căsuţă poştală despre care spune că era folosită de acelaşi consilier prezidenţial rus.

Moscova a spus atunci că emailurile sunt false, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Surkov nu foloseşte poşta electronică.

O jurnalistă rusă, Svetlana Babaeva, care încerca să stabilească o întrevedere off-the-record între redactorii portalului său, Gazeta.ru, şi Surkov şi-a recunoscut emailurile printre cele scurse şi Babaeva nu este singura.

Analistul Aric Toler de la organizaţia de investigaţii online Bellingcat a reuşit să autentifice unele emailuri, comparând ciorne din căsuţa atribuită lui Surkov cu articole aproape identice apărute ulterior în presa rusă. Autenticitatea noilor mesaje scurse astăzi nu a fost stabilită încă, dar Aric Toler spune că multe aspecte tehnice sugerează că acestea sunt adevărate.

Separatiştii pro-ruşi au denunţat sâmbătă o nouă ofensivă a artileriei ucrainene în câteva localităţi aflate sub controlul insurgenţilor în regiunea Doneţk, informează EFE, preluată de agerpres.ro.

Conform purtătorului de cuvânt al auto-proclamatei republici populare din Doneţk, Edurad Basurin, forţele guvernamentale au lansat în ultimele 24 de ore aproximativ o mie de obuze şi tiruri de mortieră.

Soldaţii ucraineni au atacat zonele aflate sub controlul separatiştilor cu tancuri, blindate, lansatoare de grenade şi arme de foc. Un civil a fost rănit în atacuri, mai multe case au fost distruse şi câteva zeci de locuinţe au rămas fără curent electric, au anunţa separatiştii.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, aproximativ 200 de soldaţi au fost ucişi de la începutul anului în conflictul din estul Ucrainei, unde guvernul de la Kiev susţine că participă şi aproximativ 6.000 de soldaţi ruşi pentru a-i susţine pe separatişti.

În septembrie, ambele tabere au căzut de acord, la Minsk, asupra încetării focului în trei localităţi, Luganskaia, Petrovkoie şi Zolotoe, însă acordul nu a fost respectat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite