Ce influenţă are Moscova asupra alegerilor prezidenţiale din Bulgaria de duminică. Preşedintele bulgar: ”Rusia încearcă să divizeze Europa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia încearcă să divizeze şi să slăbească Europa, a avertizat preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale din ţară, asupra căreia Rusia menţine o influenţă puternică.

Alegerile din acest an urmează să stabilească orientarea fostei ţări comuniste, respectiv dacă menţine calea europeană, precum a încercat actualul preşedinte, sau dacă înclină către Rusia, în contextul unei dezbinări tot mai puternice a Uniunii Europene.

Preşedintele Plevneliev a avertizat vineri asupra influenţei ruseşti în ţara sa şi pe întregul continent şi a afirmat că Europa are nevoie să arate o atitudine mai puternică.

Alegerile pentru un nou preşedinte al Bulgariei urmează să aibă loc duminică, 6 noiembrie, bătălia dându-se între Tsetska Tsacheva, reprezentant al mişcării de centru dreapta (GERB), cu şanse de a deveni prima femeie preşedinte al Bulgariei, şi Rumen Radev, din Partidul Socialist (BSP), fost comandant în forţele aeriene şi susţinător al Rusiei. Al doilea tur urmează să se desfăşoare cu o săptămână mai târziu, pe 13 noiembrie, în cazul în care niciun candidat nu obţine o victorie categorică.

Plevneliev, care nu a candidat pentru o realegere, va demisiona în luna ianuarie.

El a declarat, de asemenea, că ţara sa a suferit un atac cibernetic în timpul unui referendum şi al alegerilor locale de anul trecut, despre care el spune că a fost aproape sigur legat de Rusia.

"Atac asupra democraţiei"

Preşedintele Plevneliev crede că printre principalele instrumente ale Rusiei în toată Europa se numără finanţarea partidelor populiste şi mişcărilor politice din extremele politice, propaganda extinsă şi atacurile cibernetice pentru a destabiliza adversarii.

În octombrie anul trecut, Bulgaria a fost supusă unui atac major cibernetic. "Acesta a fost cel mai greu şi intens atac cibernetic din sud-estul Europei", a spus preşedintele. El a vizat comisia electorală, Preşedinţia şi alte instituţii guvernamentale în ziua referendumului şi a alegerilor locale.

"Îl consider un atac asupra democraţiei din Bulgaria", a declarat preşedintele pentru BBC, argumentând că el a fost proiectat să provoace confuzie în jurul rezultatelor, ceva cu care SUA s-ar putea confrunta, de asemenea, la alegerile de marţea viitoare.

Asistenţa aliaţilor NATO l-a lămurit pe preşedintele bulgar cu privire la cine a fost responsabil pentru atacuri. "Aceeaşi organizaţie care a atacat Bundestag – furtul e-mailurilor membrilor germani ai parlamentului –, aceeaşi instituţie care a atacat sediul NATO şi aceeaşi care a încercat să influenţeze alegerile americane în ultimul timp”, a explicat el, arătând cu degetul către est, spre Rusia.

Grupul identificat de către administraţia SUA şi grupurile private de securitate occidentale că are legătură cu aceste incidente este un grup de hackeri ruşi cunoscut sub numele de "Fancy Bears", apropiaţi de GRU, cel mai mare serviciu de intelligence din Rusia.

"Am văzut aceeaşi adresă, aceeaşi semnătură şi aceeaşi abordare, de asemenea, aici, în Bulgaria", a declarat Plevneliev. "Acesta este un atac asupra statului bulgar şi asupra democraţiei bulgară şi este condus cu o mare probabilitate din Rusia", a precizat el.

Bulgaria a întocmit, de atunci, o nouă strategie de securitate cibernetică,ce ar asigura o mai bună protecţie împotriva oricăror noi încercări la voturile viitoare.

Străzile din Sofia, capitala Bulgariei, dau mărturie despre influenţa puternică a Rusiei într-o ţară care este acum membru al UE şi NATO.

În ce direcţie ar trebui să meargă ţara este o problemă cheie în alegerile din acest an, iar actualul preşedinte i-a înfuriat pe unii cu critica sa către Moscova.

În favoarea ridicării sancţiunilor

La alegerile din acest an, Bulgaria ar putea vedea o premieră: o femeie preşedinte, Tsetska Tsacheva, însă ea îl are ca principal oponent pe Rumen Radev, care poate înclina ţara către Moscova.

Într-o declaraţie de săptămâna aceasta, Radev a spus că va căuta relaţii mai bune cu Rusia şi ridicarea sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană, pe care le-a denumit dăunătoare de ambele părţi.

"Bulgaria este membră a NATO şi UE, aceasta este alegerea noastră strategică, care nu are nici o alternativă, dar nu ar trebui să ne uităm la Rusia ca la un inamic", a declarat Radev, al cărui Partid Socialist (BSP) este cea mai mare forţă de opoziţie din Bulgaria, potrivit Reuters.

BSP, succesorul vechiului partid comunist totalitar, doreşte să repare relaţiile deteriorate cu aliatul istoric Moscova. Partidul a dat vina pe preşedintele Rosen Plevneliev pentru divizarea bulgarilor, după ce a criticat Rusia pentru anexarea Crimeii şi pentru aşa-zisul "război hibrid", inclusiv atacuri cibernetice şi survolare militară, despre care Plevneliev a declarat că au ca scop destabilizarea UE.

Bulgaria, văzută ca satelitul cel mai maleabil Kremlinului în perioada sovietică, a fost mult timp o anomalie în Europa, o ţară în cadrul structurilor UE şi NATO care încă se simte aproape de Rusia.

"Eurofilia nu înseamnă rusofobie", a spus Radev. "Retorica anti-rusă implică riscuri inutile", a precizat el, în condiţiile în care sancţiunile impuse de UE Moscovei asupra rolului său în conflictul separatist pro-rus din Ucraina au rănit financiar Bulgaria, care se bazează foarte mult pe Rusia pentru energie şi rămâne o destinaţie populară pentru turişti ruşi.

"Cu siguranţă, voi lucra pentru ridicarea sancţiunilor", a declarat Radev, menţionând: "Crizele ar trebui să fie rezolvate cu instrumente politice şi nu economice".

"Pacea rece"

Europa nu a revenit la Războiul Rece, consideră preşedintele bulgar, dar în schimb este implicată într-o nouă confruntare "periculoasă şi imprevizibilă" pe care el o numeşte "pacea rece ".

Ameninţarea este acum mai puţin despre tancurile ruseşti care invadează Europa şi mai mult despre influenţa Rusiei în împărţirea continentului, argumentează el.

"Jocul din Europa de astăzi nu este despre a avea un război pe scară largă şi despre a trage împotriva inamicului, însă jocul domnului Putin este de a face alte ţări dependente", a spus el.

"Ceea ce astăzi Rusia încearcă să realizeze este să slăbească Europa, să o împartă şi să ne facă dependenţi", precizează Plevneliev.

Potrivit unui studiu recent, Rusia a montat o campanie de măsuri economice şi politice secrete pentru a manipula cinci ţări din Europa Centrală şi de Est, a discredita modelul liberal democratic al Occidentului şi a submina relaţiile trans-atlantice. Printre aceste ţări se află şi Bulgaria, unde prezenţa economică a Rusiei este atât de puternică, cu o medie de 22 la sută din PIB între 2005 şi 2014, "că ţara se află sub un risc ridicat de captare a statului sub influenţă rusă", potrivit lui Martin Vladimirov, analist la Centrul pentru Studierea Democraţiei din Sofia şi co-autorul unui raport asupra influenţei ruseşti în regiune.

"Rusia a fost în măsură să impulsioneze influenţa economică pentru a capta instituţiile cheie din ţară", a declarat Vladimirov, susţinând că banii din Rusia au fost folosiţi pentru a finanţa proteste şi afectează în mod direct legile, de asemenea.

Calul troian din Europa

Bulgarii sunt majoritar pro-europeni, în mare parte pentru că au încredere în instituţiile europene mai mult decât cele din propria lor ţară, potrivit EurActiv. Însă mulţi bulgari încearcă de asemenea simpatii pentru Rusia, ţinând cont că Imperiul Rus a purtat războiul ruso-turc din 1877-1878 care a eliberat Bulgaria după cinci secole de dominaţie otomană.

Multi bulgari vorbesc sau înţeleg limba rusă, iar studiul limbii ruse a fost obligatoriu până în 1990.

Propaganda rusă pare de asemenea să rezoneze foarte puternic în Bulgaria. Multe dintre companiile mass-media bulgare susţin în mod deschis acţiunile lui Putin în Ucraina, iar mulţi bulgari iau partea Rusiei.

Companiile ruseşti sunt totodată un investitor major în Bulgaria, mult mai mare decât arată statisticile, pentru că majoritatea capitalului rusesc ajunge în ţară din paradisuri offshore. Compania rusească Lukoil deţine singura rafinărie din ţară, care este proiectată pentru a procesa în mod exclusiv ţiţei rusesc. Gazprom intenţiona să înceapă construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar. Alte proiecte energetice, inclusiv o centrală nucleară rusească în oraşul dunărean Belene, se aflau în discuţie, în anii anteriori.

Şi alte sectoare precum imobiliar, bancar şi telecomunicaţii sunt supuse influenţei ruse, iar mai multe partide şi organizaţii neguvernamentale din ţară sunt susţinute sau finanţate de ruşi.

În plus, mulţi ruşi cumpără imobiliare în Bulgaria, unde se simt ca acasă. Ruşilor le place să repete zicala: "Găina nu este o pasăre şi Bulgaria nu este o ţară străină".

În 2006, ambasadorul rus la UE Vladimir Cijov a declarat pentru publicaţia Dnevnik că "Bulgaria este calul troian al Rusiei în UE". Această expresie a devenit emblematică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite