Guvernul sârb a adoptat legea privind plata a 2.500 de euro pentru primul copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

De asemenea, tinerii părinţi vor putea folosi dreptul de a apela la ajutorul autorităţilor atunci când cumpără o locuinţă finită sau o locuinţă în faza de construcţie.

Guvernul sârb a adoptat o lege privind plata a 2.500 de euro pentru naşterea primului copil, a anunţat joi de serviciul de presă al cabinetului de miniştri al ţării.

Raportul spune că, în conformitate cu modificările Legii privind sprijinul financiar al familiilor cu copii, aprobată în şedinţa de guvern, plata pentru primul copil va creşte de la 100 de mii dinari la 300 de mii dinari (de la 850 euro la 2.500 euro). Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2022.

În plus, tinerii părinţi vor putea folosi dreptul la asistenţă de la stat pentru cumpărarea unei locuinţe finite sau a unei locuinţe în construcţie. Acest drept poate fi exercitat de mama unui copil născut nu mai devreme de 1 ianuarie 2022, cu condiţia ca aceasta să fie cetăţean al Serbiei şi să dobândească pentru prima dată o casă familială sau un apartament în Serbia. Raportul mai menţionează că tatăl copilului va fi eligibil pentru toate aceste plăţi doar în cazul decesului mamei copilului.

Anterior, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a spus că valoarea plăţilor atât de la stat, cât şi de la municipalităţi ar fi de aproximativ 4.000 de euro.

Conform legii existente, 10 mii de dinari (85 euro) pe lună sunt plătiţi pentru al doilea copil, pentru doi. ani, pentru al treilea copil - 12 mii de dinari (102 euro) timp de 10 ani, iar pentru al patrulea copil - 18 mii de dinari (153 euro) timp de 10 ani. Plăţile pentru naşterea celui de-al doilea, al treilea şi următorii copii vor fi, de asemenea, majorate serios după 1 ianuarie 2022.

În ultimii ani, autorităţile au încercat să rezolve problema natalităţii scăzute din Serbia prin introducerea diferitelor programe şi plăţi de la stat. Cu toate acestea, situaţia continuă să se deterioreze, iar oamenii de ştiinţă explică această tendinţă prin circumstanţele economice, respectiv o rată ridicată a şomajului, care, conform Eurostat, ajunge la 47% în Serbia la grupa de vârstă 15-24 de ani.

Un alt motiv pentru natalitatea scăzută din ţară este tendinţa care s-a înrădăcinat încă de la sfârşitul secolului trecut de a amâna naşterea copiilor până când tinerii îşi găsesc prosperitate şi cresc în carieră. Drept urmare, tinerii sârbi preferă să se căsătorească după vârsta de 30 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite