Guvernul de la Atena, zguduit de un nou scandal. Un cuplu de miniştri a demisionat din cauza indemnizaţiei pentru locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul grec al Economiei, Dimitri Papadimitriou, a demisionat marţi, în urma unui scandal din cauza căruia soţia sa, Rania Antonopoulou, care ocupa funcţia de secretar de stat în Ministerul Muncii, s-a văzut nevoită să renunţe la funcţie.

Totul a pornit de la faptul că soţia ministrului Economiei a solicitat şi a primit o indemnizaţie lunară de 1.000 de euro pentru locuinţă, deşi cuplul are o situaţie materială foarte bună, relatează France-Presse şi Deutsche Welle.

Chiar dacă acordarea acestei alocaţii nu este ilegală, ea fiind prevăzută pentru deputaţii şi miniştrii care nu au domiciliul stabil în Atena, subiectul a înfierbântat spiritele, având în vedere problemele economice cu care se confruntă Grecia. 

Indemnizaţia solicitată de Rania Antonopoulou, care face parte din executivul grec din ianuarie 2015, a fost adusă în discuţie săptămâna trecută de cotidianul „Eleftheros Typos“, apropiat de opoziţie, şi a pus guvernul de stânga într-o situaţie jenantă.

Asta cu atât mai mult cu cât ea declarase în 2015 un portofoliu de acţiuni de 340.000 de dolari şi un venit de 70.000 de dolari anual, iar soţul ei, un portofoliu de aproximativ 2,7 milioane de dolari şi un venit de peste 450.000 de dolari. 

Cei doi au domiciliul stabil în Statele Unite, unde lucrează la Levy Economics Institute of Bard College (în statul New York), prezidat de Papadimitriou.

„Nu am avut niciodată intenţia de a insulta poporul grec“, a afirmat, luni, într-un comunicat, Rania Antonopoulos, afirmând că „înţelege“ că situaţia sa financiară „a făcut să crească indignarea publicului“. Ea a adăugat că va restitui banii - un total de 23.000 de euro.

O zi mai târziu, soţul ei, Dimitri Papadimitriou, care face parte din guvernul grec din 2016, şi-a anunţat şi el demisia, din motive de „sensibilitate politică“, notează DW.

În acest timp, executivul de la Atena a anunţat suprimarea indemnizaţiei pentru locuinţă pentru acei miniştri care nu sunt deputaţi, ceea ce era cazul Raniei Antonopoulos.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri