Guvernul bulgar va plăti despăgubiri ultimului rege, conform deciziei CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litigiile dintre Simeon de Saxa-Coburg Gotha și autoritățile țării au continuat de mai bine de 10 ani.

Simeon Borisov de Saxa-Coburg-Gotha. Foto: Pagina oficială a fostului monarh
Simeon Borisov de Saxa-Coburg-Gotha. Foto: Pagina oficială a fostului monarh

Guvernul bulgar a decis să plătească despăgubiri ultimului țar și fost prim-ministru al țării, Simeon de Saxa-Coburg Gotha, ca parte a unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a relatat serviciul de informare al guvernului.

Anterior, CEDO a examinat cauza „Saxo-Coburg Gotha ​​și Chrobok împotriva Bulgariei” și a constatat o încălcare a drepturilor de proprietate ale ultimului monarh al țării pe mai multe dispoziții, obligând autoritățile bulgare să plătească despăgubiri de 1.635.875 de euro. Plângerea a fost depusă de ultimul țar bulgar, ulterior prim-ministrul țării (2001-2005) Simeon II - Simeon Borisov de Saxa-Coburg-Gotha. Petiției s-a alăturat și sora sa mai mare Maria-Louise Borisova Chrobok, care locuiește în Statele Unite.

Bătăliile legale dintre ultimul rege bulgar și autoritățile țării au continuat de mai bine de 10 ani. În ianuarie, un tribunal din Sofia a recunoscut câteva sute de hectare și 66 de proprietăți imobiliare din regiunea muntoasă Rila, considerată anterior proprietatea lui Simeon din Saxa-Coburg Gotha, drept proprietate de stat.

Simeon al II-lea a fost proclamat rege în 1943, la vârsta de șase ani. În 1946, în urma unui referendum, a fost proclamată Republica Populară Bulgaria, monarhia a fost desființată, iar familia regală a părăsit în grabă țara. În 1989, în Bulgaria au început reforme politice și economice majore. Revenit în Bulgaria, Simeon Borisov din Saxa-Coburg-Gotha a creat în 2001 Mișcarea Națională „Simeon al II-lea” (transformată ulterior în partid politic), iar mai târziu a devenit prim-ministru al Bulgariei. El a rămas în această funcție până în 2005, iar partidul său a fost în coaliția de guvernământ până în 2009.

Simeon Borisov de Saxa-Coburg-Gotha, după moartea ultimului rege al Greciei, Constantin al II-lea la 10 ianuarie 2023 (răsturnat de „colonelii negri” în 1967), a rămas ultimul monarh ortodox în viață care a domnit vreodată, oriunde. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite