Guardiola, parfumul "Filosof'Eau" şi alte păcăleli de Ziua Inocenţilor, 1 Aprilie al spaniolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guardiola şi parfumul său Fotomontaj: Sport.es
Guardiola şi parfumul său Fotomontaj: Sport.es

De Ziua Inocenţilor, presa spaniolă s-a întrecut în publicarea de "inocentadas", ştiri false, asemănătoare păcălelilor de 1 aprilie. Printre victime: Guardiola, Mourinho sau Ibrahimovici.

28 decembrie, Ziua Sfinţilor Inocenţi sau, pe scurt, Ziua Inocenţilor, este o sărbătoare importantă în religia catolică. Ea comemorează episodul uciderii tuturor pruncilor sub 2 ani născuţi în Betleem din porunca lui Irod, care dorea să scape de Iisus.

Ziua Inocenţilor şi farsele din presă

Cu timpul, în Spania - şi de aici, în America Latină - s-a creat obiceiul ca, de Ziua Inocenţilor să fie făcute farse şi glume nevinovate. În ultimii ani, odată cu apariţia presei, s-a împământenit obiceiul ca mass-media să publice ştiri false, păcăleli similare celor făcute în România de 1 aprilie. Spaniolii îşi amintesc că, mai demult, înainte de apariţia Internetului, una din principalele distracţii ale tinerilor era să "vâneze" de Ziua Inocenţilor în ziare, la radio şi la televizor ştirile false, "inocentadas" cum sunt numite aceste păcăleli.

Iată 10 dintre cele mai reuşite păcăleli de "Ziua Inocenţilor"

În ciuda faptului că deja este o tradiţie îndelungată, nici în ziua de azi nu se "ghicesc" toate aceste "inocentadas" publicate în ziare şi pe site-urile de internet. De altfel, o competiţie "tacită" între publicaţiile din Spania se face pentru cea mai reuşită şi mai "credibilă" ştire-farsă. Nici acest an nu a făcut excepţie de la regulă şi multe "inocentadas" au fost preluate ca ştiri veridice chiar şi de multe ziare din România.

Un exemplu este ştirea publicată de cotidianul sportiv catalan Sport, care susţinea că Pep Guardiola, antrenorul Barcelonei, şi-a lansat propriul parfum, numit "Filosof' Eau", aluzie la porecla de "Filosoful" pe care i-a dat-o Zlatan Ibrahimovici la plecarea de la Barcelona. Ştirea a apărut, ca informaţie "credibilă", în mai multe publicaţii din România.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite