Grecii stimulează natalitatea: oferă 2.000 de euro pentru fiecare cuplu care aduce pe lume un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalitatea este în scădere astfel că Grecia vrea să ofere stimulente
Natalitatea este în scădere astfel că Grecia vrea să ofere stimulente

Statul grec vrea să stimuleze cuplurile să aibă copii pentru a contracara scăderea populaţiei care va fi drastică, conform estimărilor, în următoarele decenii.

Statele europene, confruntate cu îmbătrânirea populaţiei oferă stimulente pentru naşteri. Şi e un curent fără precedent. Cuplurile din Grecia care urmează să devină părinţi vor primi două mii de euro din partea statului.

Populaţia Greciei s-ar putea diminua cu 30% în următoarele trei decenii. Până în 2050, peste 35% din populaţia ţării va avea cel puţin 65 de ani, ceea ce înseamnă o povară pentru programul de protecţie socială.

În celălalt capăt al continentului, Finlanda introduce concediu de şapte luni pentru fiecare părinte, plătit în mod egal. Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi.

Ungurii au introdus şi ei un set de măsuri speciale pentru a mărio natalitatea, dar acolo stimulentele sunt pentru mamele-eroine, cu cel puţin patru copii. Deci, o zonă extrem de îngustă şi
nu prea atractivă, pentru că educaţia şi creşterea a doi sau trei copii în plus sigur nu e acoperită de scutirile de taxe, ca să vorbim strict de compneneta financiară a problemei.

În România nu avem decizii în acest sens, dar România are un sistem deja generos, cu 24 de luni concediu de creştere a copiluluui, care pot fi împărţite între părinţi sau luate doar de către unul integral.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite