Grecia „se înmoaie“ în faţa creditorilor: „Dezacordul curent cu partenerii noştri nu este de nedepăşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a fost de acord, pe blogul său, cu anumite condiţii puse de creditorii Greciei FOTO AP
Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a fost de acord, pe blogul său, cu anumite condiţii puse de creditorii Greciei FOTO AP

Grecia s-a arătat într-o dispoziţie mai „moale“ în cursul zilei de vineri privind anumite reforme-cheie solicitate de liderii internaţionali, privind noile fonduri pentru ţară. Atena rămâne, rapid, fără bani, notează Reuters.

Într-un blog postat în ziua în care miniştrii de finanţe ai zonei euro se întâlnesc la Riga pentru a estima progresul unui pachet de reforme, ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis a fost de acord cu anumite condiţii puse de creditorii Greciei.

Dezacordul actual cu partenerii noştri nu este de nedepăşit“, a scris Varoufakis pe blogul său. „Guvernul nostru este dispus să raţionalizeze sistemul de pensii (de exemplu prin limitarea pensionării înainte de vreme) şi să continue privatizarea bunurilor publice, să creeze un comision impozitar complet independent“, a adăugat ministrul.

Aceste măsuri pe care Varoufakis le-a declarat reprezintă unele dintre solicitările-cheie făcute de creditorii internaţionali pentru ca Atena să facă rost de mai mulţi bani. Guvernul de stânga al Greciei, ales cu promisiunea de a pune capăt politicilor de austeritate, s-a opus multă vreme acestor condiţii. Drept rezultat, negocierile au stagnat încă de la sfârşitul lunii ianuarie. Astfel, Atena rămâne fără bani, scrie Reuters.

„Sistemul de impozitare al Greciei are nevoie să fie renovat, iar profitul trebuie eliberat de sub influenţa politică şi corporatistă“, continuă ministrul de Finanţe al Greciei.

Sistemul de pensii este suferind. Circuitele de credite ale economiei sunt stricate. Piaţa forţei de muncă a fost devastată de criză şi este profund segmentată, creşterea productivităţii fiind într-un impas. Administraţia publică are nevoie urgentă de modernizare, iar resursele publice trebuie folosite într-un mod mai eficient“, spune Yanis Varoufakis.

„Obstacolele copleşitoare blochează formarea unor noi companii. Competiţia în pieţele de producţie este prea limitată. Iar inegalitatea a atins niveluri groaznice, împiedicând societatea să se unească pentru a da naştere unor reforme esenţiale“, a adăugat Varoufakis, notând că nu este posibilă o nouă reducere salarială sau a pensiilor.

„Ar trebuie să realizăm un plan de viitor bazat pe presupuneri rezonabile. Dacă acest lucru înseamnă că proporţia datorie-PIB va fi mai mare de 120% în 2020, vom realiza moduri inteligente de a raţionaliza, de a reprofila sau de a restructura datoria“, continuă ministrul grec de Finanţe.

Varoufakis a spus că abordarea Greciei nu se referă doar la tacticile de negociere, ci şi la o imagine pe termen lung. „Sarcina noastră este să ne convingem partenerii că măsurile noastre sunt strategice, mai degrabă decât tactice, şi că logica noastră este sănătoasă“, conchide el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite