Germania va oferi Ucrainei un sistem antiaerian avansat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistem de apărare anti-aeriană de tip Iris-T FOTO via News.ro
Sistem de apărare anti-aeriană de tip Iris-T FOTO via News.ro

Germania - criticată de Ucraina din cauza unei trimiteri limitate de armament - urmează să livreze un sistem perfecţionat de apărare antiaeriană, în măsură ”să apere un oraş mare de raiduri” ruseşti, anunţă miercuri Olaf Scholz, relatează AFP.

”Guvernul german a decis să furnizeze sistemul de apărare antiaerian cel mai modern de care dispune Germania, sistemul (de tip) Iris-T”, anunţă cancelarul german în Bundestag.

Acest sistem ”îi va permite Ucrainei să apere un oraş mare întreg de atacuri aeriene ruseşti”, subliniază liderul german, care dă asigurări că Germania urmează ”să trimită şimai mult armament” Kievului.

Acest sistem de apărare anti-aeriană de dezvoltat de către producătorul german Diehl.

Germania urmează să livreze Ucrainei, de asemenea, un sistem de radar capabil să detecteze artileria adversă, anunţă el.

Berlinul îşi continuă totodată livrările indirecte, prin intermediul altor ţări europene.

Germania a încheiat un acord cu Grecia, prin care Atena să trimită Ucrainei vehicule militare din epoca sovietică şi să primească în schimbul acestora blindate mai moderne de la Berlin.

Germania a încheiat un acord asemănător cu Cehia, în vederea furnizării unor arme Ucrainei, şi negociază, în prezent, un astfel de acord cu Polonia.

Obiectivul este furnizarea Ucrainei a unor arme din perioada sovietică, pe care armata ucraineană ştie să le folosească şi le poate folosi rapid, într-o încercare de a opri invazia Rusiei.

Germania vrea să livreze Cehiei 14 tancuri de luptă de tip Leopard şi un vehicul blindat de tip Leopard, în schimbul cărora Praga să trimită Ucrainei tancuri de tip T-72.

Nicio dată nu a fost stabilită în vederea acestei livrări.

Însă Olaf Scholz anunţă în Parlamentul german că negocieri sunt în curs.

Scholz şi guvernul său - care au decis să investească 100 de miliarde de euro în vederea modernizării unei armate germane într-o stare îngrijorătoare - sunt criticaţi atât de către opoziţie, dar şi de către Kiev din cauza unei ”timidităţi” în livrarea de armament Ucrainei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite