Germania: Social-democratul Martin Schulz propune impozite mai mari pentru cei bogaţi

0
0

Partidul Social-Democrat din Germania a anunţat luni că intenţionează să crească taxele pentru cei bogaţi şi să le reducă în cazul celor care câştigă mai puţin, o mişcare interpretată de analişti drept o încercare de a recuceri voturile clasei muncitoare, în contextul în care social-democraţii nu stau prea bine în sondajele privind intenţiile de vot la alegerile federale legislative din septembrie.

Chiar şi aşa, liderul social-democrat, Martin Schulz, speră să o detroneze pe Angela Merkel, actualul cancelar german. O sarcină extrem de dificilă, având în vedere că formaţiunea sa de centru-stânga nu a reuşit să se menţină în sondaje la nivelul la care ajunsese la scurt timp după nominalizarea lui, în ianuarie, drept candidat pentru postul de cancelar.

Dacă în februarie şi martie, Partidul Social-Democrat (SPD) era la egalitate sau chiar surclasa Uniunea Creştin Democrată/Uniunea Creştin Socială (CDU/CSU) a cancelarului Merkel, acum social-democraţii sunt cu 14% în urma conservatorilor, după cum arată un sondaj Emnid publicat pe 17 iunie (39% - CDU/CSU, 25% - SPD).

În acest context, liderul SPD a prezentat propunerile fiscale ale formaţiunii sale, insistând asupra faptului că planul partidului său înseamnă că familiile cu venituri mici şi medii vor plăti impozite, per total, cu 15 miliarde de euro mai puţin în fiecare an.

„Vom reduce povara fiscală pentru veniturile mici şi medii şi vom sprijini familiile“, le-a spus Schulz jurnaliştilor, notează Reuters. 

„Propunerea noastră este bună nu doar pentru Germania, ci şi pentru Europa“, a adăugat şeful SPD, potrivit căruia planul va contribui la stimularea cererii interne şi la absorbirea mai multor importuri din alte ţări europene.

Concret, a spus Schulz, SPD îşi propune să crească impozitul maxim pe venit de la 42% la 45%, ridicând în acelaşi timp pragul de la care acesta se va aplica la 76.000 de euro, de la 54.000 de euro.

De asemenea, cei care câştigă peste 250.000 de euro ar urma să plătească 48%, faţă de 45% în prezent.

În plus, Martin Schulz a mai spus că SPD îi va excepta pe cei cu venituri mici şi medii de la „taxa de solidaritate“ de 5,5% introdusă de Germania după reunificarea din 1990 pentru a susţine landurile mai sărace din est.

Această taxă, care aduce anual peste 15 miliarde de euro la buget, a fost introdusă ca o măsură pe termen scurt, dar a fost prelungită de mai multe ori, în ciuda opoziţiei unor politicieni, care nu o mai consideră utilă.

Planul SPD prevede şi investiţii de 30 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru infrastructura şcolară şi rutieră.

Se aşteaptă ca propunerile fiscale ale SPD să fie discutate şi adoptate la congresul ce va avea loc duminică.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite