Germania răsuflă uşurată după alegerea lui Biden. Ministrul de Externe speră ca noul preşedinte SUA să nu facă aceleaşi presiuni privind cheltuielile NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministreul de Externe din Germania Heiko Maas a declarat luni că este convins de faptul că dialogul dintre Washington şi Berlin în mandatul lui Joe Biden va fi unul mai lejer, dând ca exemplu controversa privind bugetul de 2% pentru NATO, polemică intens promovată în mandatul lui Donald Trump.

Trump a criticat de mai multe ori Germania pe motiv că bugetul destinat apărării este mai puţin de 2% din PIB, obiectiv stabilit de Alianţa Nord-Atlantică pentru statele sale membru, arată Reuters.

Ministrul german de Externe Heiko Mass a declarat într-un interviu pentru postul public de radio german (Deutschlandfunk) că nu crede că acest subiect se va afla atât de mult în atenţia lui Joe Biden cum s-a întâmplat în mandatul lui Donald Trump. Acesta din urmă mai e de părere că disputa privind cheltuielile militare nu se va încheia în timpul administraţiei Biden, însă e convins că ea se va desfăşura într-un stil diferit.

La jumătatea lunii iunie Donald Trump anunţa că urmeasă să reducă numărul de militari americani staţionaţi în Germania la un total de 25.000, motivând că Berlinul este „restanţier” la plăţile NATO. Liderul administraţiei de la Washington a acuzat apoi Germania că a tratat incorect Statele Unite în ceea ce priveşte comerţul. „Aşa că dacă facem rău comerţului, facem rău şi NATO”, a mai afirmat Trump. El a acuzat şi alte ţări că profită de generozitatea Americii, dar a subliniat că „cel mai rău profitor este Germania”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite