Germania declară încheiată chestiunea reparațiilor de război cerute de Polonia

0
0

Ministrul de Externe din Germania a repetat marţi, la Varşovia, că situația privind reparaţiile Poloniei pentru cel de-Al Doilea Război Mondial este „închisă", relatează AFP.

Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei / Foto: Arhivă / EPA-EFE

„Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă", a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Luni, Zbigniew Rau a semnat o notă diplomatică care exprima „convingerea (...) că părţile (poloneză şi germană, n.r.) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din perioada 1939-1945", scrie Agerpres.

Polonia a spus în repetate rânduri că valoarea costurilor reparaţiilor pentru cel de-Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro.

Transmiţând Poloniei un refuz în chestiunea reparaţiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania îşi asumă „responsabilitatea istorică, fără dar şi poate".

„Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei", a spus ea.

„Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărţită faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare", a spus ministrul polonez. "De asemenea, sunt convins că poziţia guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului", a adăugat el.

Germania a declarat că Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleaşi argumente la solicitările de reparaţii ridicate în trecut de Grecia.

Din punctul de vedere al opoziţiei liberale poloneze, dezbaterea asupra reparaţiilor de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, cu un an înainte de alegerile legislative.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite