Germania: Aproape jumătate dintre tinerii care votează pentru prima dată în 2017 o susţin pe Angela Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate dintre germanii care vor vota în acest an pentru prima dată o susţin pe Angela Merkel, actualul cancelar federal, care va încerca să obţină al patrulea mandat consecutiv în fruntea Executivului de la Berlin în urma alegerilor federale din septembrie. Aşa arată un sondaj de opinie realizat de Institutul Forsa, dat publicităţii marţi, transmite Reuters.

Din totalul persoanelor cu drept de vot intervievate, 43% o susţin pe Merkel, în timp ce principalul său adversar - social-democratul Martin Schulz - are de partea sa 32% din opţiuni.

Însă în rândul alegătorilor cu vârste între 18 şi 21 de ani, 47% o preferă pe Merkel şi numai 29% îl susţin pe Schulz.

„Tinerii o cunosc pe Merkel, cancelarul cu care au crescut“, a explicat directorul Institutului Forsa, Manfred Güllner. Actualul lider al Partidului Social Democrat german (SPD), Martin Schulz, fost preşedinte al Parlamentului European, nu a fost în prim-planul politicii germane, astfel că tinerilor nu le este cunoscut. Iar ei caută, potrivit lui Güllner, „stabilitate şi continuitate în aceste vremuri nesigure“.

Cât priveşte partidele, sondajul, realizat pentru revista „Stern“ şi postul de televiziune RTL, plasează Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Merkel, împreună cu Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliata sa bavareză, pe primul loc, cu 36% din intenţiile de vot, cu 6% înaintea SPD.

Un al doilea sondaj, realizat de INSA pentru cotidianul „Bild“, indică un avans de 1,5% pentru CDU-CSU înaintea alegerilor federale legislative ce vor avea loc pe data de 24 septembrie.

În sondajul Forsa, formaţiunea antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), a cărei susţinere a slăbit în ultimele luni, se menţine la 8%, în timp ce INSA o creditează cu 10% din intenţiile de vot (în creştere cu 1%).

Atât Merkel, cât şi Schulz speră să formeze viitorul guvern cu ajutorul unor partide mai mici, însă ambele sondaje sugerează drept mai probabilă varianta continuării actualei „mari coaliţii“ între conservatori şi social-democraţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite