LIVE TEXT | Funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Sicriul suveranei a fost coborât în criptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia de înmormântare a reginei Elisabeta a II-a s-a desfășurat luni, 19 septembrie, între 13:00 şi 21:30 și a început cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care au participat peste 2.000 de invitaţi, printre care sute de demnitari străini şi capete încoronate.

UPDATE 19.06 Sicriul a fost coborât în criptă

Trupul neînsufleţit al reginei Elisabetei a II-a a Marii Britanii a fost coborât luni în cavoul regal ("Royal Vault") din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depozitat şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină, în cadrul unei înmormântări private ulterioare, relatează AFP.

Înainte de a fi coborât şi de a răsuna imnul naţional, de pe sicriul greu de stejar şi plumb au fost îndepărtate bijuteriile care l-au împodobit de la moartea reginei, la 8 septembrie - coroana imperială, sceptrul şi orbul regal, simbolizând lumea creştină.

Acesta va fi transferat apoi, împreună cu sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani, în capela memorială regele George al VI-lea, aflată lângă capela principală St. George, alături de părinţii reginei şi sora sa, prinţesa Margareta.

FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

UPDATE 19.02 William și Harry, împreună în urma sicriului Reginei, dar fără semne de împăcare

Prinţii William şi Harry, despre a căror relaţie se ştie că este una rece, au păşit unul lângă altul în urma sicriului bunicii lor, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, luni, în cadrul funeraliilor de stat, solemni, dar fără vreo urmă de emoţie sau de împăcare, relatează AFP.

În sunet de cimpoaie, ei au defilat în spatele tatălui lor, noul rege Charles al III-lea, a unchilor Andrew şi Edward şi a mătuşii lor Anne, de la Westminster Hall până la Abaţia Westminster, apoi, după ceremonia religioasă la care au participat demnitari din întreaga lume, până în Hyde Park de unde sicriul a plecat cu un dric spre Castelul Windsor.

Continuarea aici

FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

UPDATE 18.37 Lumea îşi ia rămas bun de la Elisabeta a II-a urmărind funeraliile din cafenele sau de la consulate

În întreaga lume, mulţimile s-au adunat în faţa ambasadelor şi consulatelor britanice şi în cafenele, baruri şi în alte locuri publice pentru a urmări, de la de la mii de kilometri distanţă, funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, informează Reuters.

La Hong Kong, sute de persoane au urmărit desfăşurarea funeraliilor pe telefoanele lor în timp ce stăteau la coadă ore în şir pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei. La Sydney, în Australia, localnicii s-au înghesuit în pub-uri pentru a urmări ceremonia pe ecranele televizoarelor, în timp ce la Paris proprietarul unui bar pe nume Thibaud Dupont şi-a făcut un tatuaj cu regina pe antebraţ.

"Nu a fost regina noastră, dar a domnit peste Marea Britanie timp de 70 de ani. Singurul care a mai domnit mai mult timp a fost Ludovic al XIV-lea. Şi, deci, este o istorie comună", a declarat el pentru Reuters.

"Prezenţa ei este literalmente peste tot", povesteşte Victor Lai, un IT-ist de 30 de ani aflat în faţa Consulatului General Britanic din Hong Kong, unde oamenii au stat la coadă în ultimele 10 zile pentru a semna într-o carte de condoleanţe.

Continuarea aici

UPDATE 17.57 Sicriul a ajuns la Castelul Windsor

Sicriul cu rămăşiţele regretatei regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ajuns luni, după ora locală 15:00 (14:00 GMT), la Castelul Windsor, în a cărui capelă, St. George, va fi înmormântată în cursul serii, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, informează EFE.

Înaintea acestui ultim drum, sicriul, montat pe un afet de tun tras cu ajutorul unor frânghii de marinari din Royal Navy, a străbătut în procesiune străzile din centrul capitalei britanice până la Arcul Wellington, urmat de regele Charles al III-lea, prinţul William de Wales şi alţi membri ai familiei regale.

UPDATE 17.07 Prințul George și prințesa Charlotte au adus ultimele omagii reginei Elisabeta, străbunica lor

Prințul George și prințesa Charlotte au fost prezenți la cortegiul funerar de la Londra, unde au adus ultimele omagii reginei Elisabeta, străbunica lor.

Cei doi au mers în spatele sicriului suveranei, înainte ca acesta să fie dus în interiorul Abaţiei Westminster unde a avut loc ceremonia religioasă.

Aceștia au fost însoțiți de părinții lor, prinţul William şi ducesa Kate, dar și de alți membri ai familiei regale. Prințul George, în vârstă de 9 ani, se regăsește pe al doilea lor în ceea ce privește ordinea succesiunii la tron.

Prințul George FOTO Getty Images
Prințul George FOTO Getty Images
Prințesa Charlotte FOTO Getty Images
Prințesa Charlotte FOTO Getty Images

UPDATE 16.51 Sicriul se îndreaptă către Castelul Windsor cu un vehicul funerar

Sicriul cu rămăşiţele reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este transportat pe un dric de la Arcul Wellington din Hyde Park din Londra la Castelul Windsor, informează EFE.

Înaintea acestui ultim drum spre Castelul Windsor, sicriul, montat pe un afet de tun tras cu ajutorul unor frânghii de marinari din Royal Navy, a străbătut în procesiune străzile din centrul capitalei britanice până la Arcul Wellington, urmat de regele Charles al III-lea, prinţul William de Wales şi alţi membri ai familiei regale. Peste 3.000 de soldaţi au defilat în cortegiul funerar după ceremonia religioasă care a avut loc la Abaţia Westminster în faţa a sute de demnitari din toată lumea.

În jurul orei locale 15:00 (14:00 GMT), sicriul reginei Elisabetei a II-a, care a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani, după mai bine de şapte decenii de domnie, urmează să ajungă la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

Acolo, cortegiul va parcurge pe jos cei aproape cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală în care suverana îşi petrecea cea mai mare parte din timp.

La ora locală 16:00 (15:00 GMT), va avea loc o ceremonie religioasă la Capela St George din castel, un loc obişnuit pentru botezuri, nunţi şi înmormântări regale.

La ora locală 19:30 (18:30 GMT), regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cripta capelei.

UPDATE 16.07 Numeroşi britanici, adunaţi în parcuri şi pieţe pentru a-şi lua adio de la suverană

În sălile de aşteptare din aeroporturi, în parcuri, pub-uri şi pieţe, numeroase persoane s-au adunat luni în faţa ecranelor montate în Marea Britanie pentru a urmări funeraliile de stat ale reginei Elisabetei a II-a, relatează Reuters.

Pe străzile de obicei aglomerate s-a aşternut tăcerea pe măsură de tineri şi vârstnici s-au adunat în oraşe, sate şi localităţi din ţară pentru a urmări transmisiunea în direct a ceremoniei desfăşurate la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor suveranei britanice.

Sute de oameni au urmărit funeraliile în Catedrala din Manchester, în timp ce la Birmingham, oamenii s-au adăpostit de ploaie sub copertine în Centenary Square din oraş.

În faţa primăriei din Belfast, oamenii s-au ridicat în picioare pentru a intona imnul naţional.

Pe aeroportul Gatwick, la sud de Londra, pasagerii au urmărit funeraliile pe ecrane în sălile de aşteptare.

FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

UPDATE 15.42 Mesajul lui Iohannis, după participarea la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

„După ce am participat la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Defuncte Regina Elisabeta a II-a, îmi exprim încă o dată, în numele poporului român, întreaga noastră compasiune pentru această mare pierdere”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, pe Twitter.

Președintele României a transmis luni, după ce a participat la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, că își exprimă întreaga compasiune pentru această pierdere.

UPDATE 14.33 Guvernul din Marea Britanie nu a dezvăluit ce sumă a fost cheltuită pentru funeraliile reginei, dar presa a arătat că ar fi vorba de aproximativ 6 milioane de euro, scrie News Corp.

Potrivit aceleiași surse, evenimentul va fi unul de o importanță majoră, fiind adunați mulți politicieni și membri ai caselor regale pe care suverana le-a văzut în ultimele decenii.

Ultimele funeralii de stat din Marea Britanie au fost cele ake fostului premier Winston Churchill, în 1965. Totuși, există și alte înmormântări care oferă o perspectivă asupra costurilor finale. Spre exemplu, pentru funeraliile din 2002 ale Reginei Mamă Elisabeta au fost cheltuiți circa 6,1 milioane de euro, iar pentru cele ale Prințesei Diana costurile au fost estimate la 5,7 milioane de euro.

Publicația precizează că în cazul înmormântării Prințului Philip, costurile au fost mult mai mici deoarece ceremonia a fost una privată, cu doar 30 de invitați, pentru a fi respectate restricțiile impuse de pandemia COVID-19.

UPDATE 14.22 Două minute de reculegere au fost păstrate luni în memoria reginei Elisabeta a II-a, în Abaţia Westminster din Londra şi în restul Regatului Unit, la finalul slujbei religioase pentru funeraliile regale.

Ceremonia s-a încheiat cu intonarea imnului naţional, 'God Save the King', cântat în versiunea sa masculină după ce Charles al III-lea a devenit rege, în prezenţa a 2.000 de invitaţi, printre care demnitari veniţi din întreaga lume.

UPDATE 13.34 Prinţul George şi prinţesa Charlotte au fost prezenţi luni în cortegiul funerar de la Londra, mergând în spatele sicriului străbunicii lor regina Elisabeta a II-a, înainte ca acesta să fie transportat în interiorul Abaţiei Westminster unde au loc la această oră funeraliile regale.

Prinţul George, în vârstă de nouă ani şi care ocupă locul al doilea în ordinea de succesiune la tronul Regatului Unit, şi prinţesa Charlotte, în vârstă de şapte ani, au purtat ţinute de doliu şi au mers în cortegiul funerar alături de părinţii lor - prinţul William şi ducesa Kate - şi de alţi membri ai familiei regale britanice, în spatele regelui Charles al III-lea. 

UPDATE 13.20 Sicriul reginei Elisabeta a II-a a ajuns luni la Abaţia Westminster, unde se desfăşoară serviciul religios pentru funeraliile suveranei.

Tras de 142 de marinari, afetul de tun pe care a fost transferat sicriul a fost urmat pe jos de regele Charles al III-lea şi de alţi membri ai familiei regale, în timp ce pe fundal s-au auzit sunete de cimpoi şi bătăile Big Ben-ului.

Scurta procesiune a durat circa opt minute.

Zeci de mii de oameni aliniaţi pe străzi au privit trecerea cortegiului funerar.

UPDATE 12.56 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a este scos din Westminster Hall şi începe procesiunea către abaţia Westminster pentru serviciul funerar.

Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard şi pe care este aşezată Coroana Imperială de Stat, a fost scos afară, sub un cer acoperit de nori, pentru a fi dus în procesiune militară la Westminster Abbey, relatează Reuters.

Fiul şi moştenitorul ei, Regele Charles, şi alţi membri importanţi ai familiei regale merg în spate, în timp ce un clopot bate în fundal.

Zeci de mii de oameni aliniaţi pe străzi privesc cortegiul în sunetul cimpoaielor.

Clopotul cel mare al Abaţiei Westminster a început să bată luni o dată pe minut, timp de 96 de minute, vârsta la care a murit regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, ale cărei funeralii au loc luni la Londra, relatează DPA.

"Clopotul este cel mai mare dintre cele 10 clopote ale abaţiei şi este în mod tradiţional folosit la moartea unui membru al familiei regale", se arată într-o postare pe Twitter a Abaţiei Westminster.

UPDATE 12.42 Abaţia Westminster a marcat marile momente din viaţa suveranei

Înainte să găzduiască luni funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, Abaţia Westminster din Londra a fost spaţiul care a marcat marile momente din viaţa fostei suverane, informează AFP.

1934: Prinţesa domnişoară de onoare

La vârsta de opt ani, prinţesa Elisabeta a fost domnişoară de onoare la nunta unchiului ei, prinţul George, cu prinţesa Marina a Greciei şi a Danemarcei. A fost prima nuntă regală transmisă la radio.

1937: Încoronarea tatălui ei

Regele George al VI-lea a fost încoronat pe 12 mai, la cinci luni după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea. "Spre final, ceremonia a devenit mai degrabă plictisitoare, conţinând doar rugăciuni", scria într-un jurnal prinţesa britanică, pe atunci în vârstă de 12 ani.

1947: Prinţesa Elisabeta s-a căsătorit cu prinţul Philip

Pe 20 noiembrie, nunta regală a înveselit puţin viaţa dificilă a britanicilor de după Al Doilea Război Mondial. Renunţând la titlurile sale de prinţ al Greciei şi al Danemarcei, Philip a devenit duce de Edinburgh.

Trei surori ale prinţului Philip, căsătorite cu prinţi germani, nu au putut să asiste însă la ceremonie.

Prinţesa Elisabeta a avut nevoie de mai multe tichete de raţionalizare pentru a cumpăra satinul pentru rochia ei de mireasă, creată de designerul Norman Hartnell.

Mai multe detalii aici

UPDATE 10.40 Invitaţi controversaţi şi norme de protocol, printre dificultăţile diplomatice ale evenimentului

Sute de demnitari străini şi capete încoronate sunt aşteptaţi luni la Londra pentru a asista la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, un eveniment complicat din punct de vedere diplomatic şi al securităţii, marcat de privilegii acordate unora dintre participanţi şi de prezenţa unor invitaţi controversaţi, informează AFP.

Întrucât Abaţia Westminster poate să primească doar aproximativ 2.000 de persoane, doar şefii de state şi unul sau doi reprezentanţi din fiecare ţară au fost invitaţi să asiste la primele funeralii naţionale organizate în Regatul Unit după anul 1965, potrivit Agerpres.

Capetele încoronate

Numeroase capete încoronate şi-au confirmat prezenţa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care a domnit peste 70 de ani.Împăratul Naruhito şi împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron în 2019.Prinţul Albert al II-lea de Monaco, soţia lui Charlene, regele Williem-Alexander al Ţărilor de Jos, regina Maxima şi prinţesa Beatrix, regele Philippe al Belgiei şi regele Harald al V-lea al Norvegiei vor fi şi ei prezenţi, precum şi regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa.

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei asistă la rândul său la aceste funeralii, dar şi tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi locuieşte de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.

Aproape toţi în autobuz

Sosit sâmbătă seară la Londra, preşedintele american Joe Biden şi soţia lui, Jill Biden, s-au recules duminică după-amiază în faţa sicriului suveranei britanice.Spre deosebire de alţi lideri ai lumii, cărora li s-a cerut să se deplaseze la Abaţia Westminster la bordul unor autobuze puse la dispoziţia lor de autorităţile britanice, Joe Biden a obţinut permisiunea de a folosi limuzina sa prezidenţială blindată, denumită „The Beast" („Bestia"). Mai multe, aici...

UPDATE 10.37 Casa Regală britanică a publicat o nouă fotografie cu regina Elisabeta, luni, în ziua funeraliilor. Imaginea a fost realizată anul acesta și marchează 70 de ani de domnie, fiind primul monarh care atinge această etapă.

Fotografia a fost făcută la Castelul Windsor, iar regina Elisabeta a II-a este surprinsă zâmbind. Aceasta poartă o ținută bleu și are ca accesorii un colier cu perle și o broșă făcută cadou de tatăl ei, George al VI-lea, când a împlinit 18 ani.

UPDATE 10.21 Iohannis, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Ce alte personalități din România participă

Klaus Iohannis va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, organizate la Londra, luni. Și Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei, va fi prezentă, alături de soțul ei, Principele Radu.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra.

De asemenea, vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi soţul său, Alexander Nixon.

UPDATE 10.19  Lumea îşi ia adio de la o suverană extrem de populară

Lumea îşi ia adio luni de la regina Elisabeta a II-a în cadrul unor funeralii grandioase la Londra, unde demnitari din toată lumea îi vor aduce un omagiu unei suverane cu un destin incredibil, care şi-a dedicat cei 70 de ani de domnie pentru a da strălucire Coroanei britanice, comentează AFP.

După zece zile de doliu naţional, de omagii şi de ritualuri, 2.000 de persoane sunt aşteptate la o ceremonie religioasă la Abaţia Westminster la ora 10.00 GMT.

În public se vor afla, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, împăratul Japoniei, Naruhito, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vicepreşedintele chinez Wang Qishan a fost de asemenea anunţat. După invadarea Ucrainei, Rusia nu a fost invitată. În schimb, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a deplasat la Londra pentru funeralii.

Sicriul va ajunge acolo în procesiune, urmat pe jos de regele Charles al III-lea şi de membrii familiei regale.

Londra nu a mai cunoscut de mulţi ani o astfel de afluenţă de demnitari. Reprezentanţii familiilor regale europene, printre care regele Philippe al Belgiei, regele Felipe al VI-lea al Spaniei şi prinţul Albert de Monaco se vor afla de asemenea la Abaţia Westminster, atât de legată de destinul reginei Elisabeta a II-a, decedată la 96 de ani. Acolo, când era prinţesă, ea s-a căsătorit la 21 de ani, în noiembrie 1947, cu Philip Mountbatten, înainte de a fi încoronată la 2 iunie 1953.

„Adio reginei noastre glorioase" şi „O viaţă de serviciu dezinteresat": regina Elisabeta a II-a a dominat luni prima pagină a ziarelor britanice, care salută "devotamentul" ei faţă de Coroană.

Ziua de luni, liberă în Regatul Unit, reprezintă pentru poliţia din Londra cea mai mare provocare de securitate din istoria sa.

UPDATE 10.05 Sicriul va fi transportat pe un afet de tun, tras de marinari, până la Westminster Abbey. Detalii ale procesiunii

Procesiunea care va duce luni sicriul reginei Elisabeta a II-a la Abaţia Westminster pentru funeraliile de stat ale suveranei Regatului Unit, apoi la Castelul Windsor pentru înhumarea sa, se înscrie în linia tradiţiei monarhiei britanice, informează AFP.

Un atelaj tras de marinari din Royal Navy

Marinari din Royal Navy vor trage cu ajutorul unor frânghii atelajul montat pe un afet de tun care transportă sicriul reginei britanice, în timp ce alţii, aproximativ 142 în total, se vor afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi.

Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind de atunci un nou ritual esenţial în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.

Purtătorii de sicriu

Opt soldaţi din Batalionul I din cadrul Queen's Company Grenadiers Guards vor avea dificila sarcină de a purta sicriul reginei din Westminster Hall până la afetul de tun, apoi de a-l transporta în interiorul Abaţiei Westminster după încheierea procesiunii.

Acest regiment este unul dintre cele cinci regimente de infanterie care asigură paza reşedinţei suveranului şi reprezintă, totodată, una dintre cele mai vechi unităţi din armata Regatului Unit. Uniforma membrilor săi, uşor de recunoscut datorită căciulii înalte confecţionate din blană de urs, a fost preluată de grenadierii britanici de la garda imperială a lui Napoleon, învins la Waterloo.

Aceşti soldaţi vor fi însoţiţi de agenţi din Serviciul de cavalerie al reginei.

UPDATE 09.30 Prințul George și prințesa Charlotte vor fi prezenți la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

George, în vârstă de nouă ani, și sora lui, în vârstă de șapte ani, vor lua parte la procesiunea care va însoți sicriul la intrarea în biserică. Procesiunea va fi condusă de Regele Charles al III-lea și soția sa, Camilla. Prințul și Prințesa de Wales vor merge înaintea lui George și a lui Charlotte, care vor fi urmați de unchiul și mătușa lor, ducele și ducesa de Sussex și de alți membri ai familiei regale.

***

La sfârşitul slujbei de la abaţie se păstrează două minute de reculegere la nivel naţional, apoi se intonează imnul naţional „God Save the King". Urmează o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul este dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Accesul publicului la Westminster Hall va fi interzis luni după ora 8.30 (ora României). De duminică seară, la ora locala 23.00, coada care zilele trecute ajunsese la peste 8 kilometri, a fost închisă, pentru că oamenii nu ar fi putut ajunge la timp pentru a-i aduce reginei un ultim omagiu. După închiderea accesului publicului, la căpătâiul reginei vor putea veni oficialitățile invitate să participe la funeralii.

Aproximativ 2.000 de persoane, printre care lideri politici şi capete încoronate, se vor aduna luni la Westminster Abbey din Londra pentru a-şi lua adio de la regina Elisabeta a II-a, monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Angliei.

Funeraliile de stat, primele organizate după moartea lui Winston Chruchill în 1965, vor începe la ora 13:00. După funeraliile de stat, sicriul va fi pus din nou pe afetul de tun şi va fi purtat prin Londra până la Wellington Arch, la Hyde Park Corner. De acolo, sicriul va fi pus într-un dric în care îşi va continua drumul spre Windsor.

Aproximativ 800 de persoane, printre care membri ai personalului reginei şi personalul care se ocupă de Castelul Windsor, vor asista la un serviciu religios ce va începe la ora 19:00, în capela St. George de la Castelul Windsor.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de ducele de Edinburgh în Capela Memorială a regelui George al VI-lea, o anexă a Capelei St. George.

Înmormântarea, oficiată de Decanul de Windsor şi la care vor participa doar regele şi membrii familiei regale, va rămâne complet privată, fără accesul fotografilor sau al camerelor de luat vederi.

În capela St. George se află şi rămăşiţele tatălui şi mamei reginei, precum şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret. Sicriul prinţului Philip, aflat deocamdată în cavoul regal, va fi mutat în capelă pentru a fi alături de soţia sa.

Programul funeraliilor, pregătit cu meticulozitate, este următorul (ora afișată este ora României):

- 8.30 - Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.

- 10.00 - Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.

- 12.44 - Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre abaţie, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi - Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.

- 13.00 - Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.

- 13.55 - Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.

- 14.00 - Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.

- 14.15 - Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abaţie până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.

- 15.00 - Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.

- 17.00 - Sicriul ajunge la castel şi distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.

- 18:00 - Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.

- 21:30 - Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: "Elizabeth II 1926-2022"

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite