FT: Europa lucrează la un plan pentru a înlocui SUA în cadrul NATO
0Cele mai mari puteri militare ale Europei lucrează la un plan pe 5-10 ani pentru a înlocui SUA în cadrul NATO, pentru a evita astfel haosul unei retrageri unilaterale a Statelor Unite din organizație.

Marea Britanie, Franţa, Germania şi ţările nordice se numără printre ţările implicate în discuţiile informale, dar structurate, potrivit a patru oficiali europeni implicaţi, scrie Financial Times, citat de News.ro.
Planul este de a transfera povara financiară și militară a SUA către statele europene, și urmează să fie prezentat înainte de summitul anual al NATO de la Haga. Propunerea ar include angajamentul ferm de a crește cheltuielile europene pentru apărare și consolidarea capacităților militare.
SUA, care cheltuiesc pentru apărare mai mult decât toţi ceilalţi aliaţi NATO la un loc, sunt indispensabile pentru securitatea europeană.
În plus faţă de descurajarea nucleară - care este angajată în apărarea Europei, mai multe forţe aeriene europene transportând arme nucleare americane - SUA furnizează capacităţi militare pe care aliaţii continentali nu le deţin, administrează baze aeriene, navale şi de trupe şi au 80 000 de soldaţi staţionaţi în Europa.
După alegerea lui Trump, ţări precum Germania, Franţa şi Regatul Unit au luat măsuri pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare sau pentru a accelera creşterile deja planificate. Oficialii au declarat totuși că este nevoie de aproximativ 5-10 ani de creștere a cheltuielilor pentru a putea înlocui SUA.
„Creşterea cheltuielilor este singura soluţie pe care o avem: împărţirea poverii şi îndepărtarea de dependenţa de SUA”, a declarat unul dintre oficialii europeni. „Începem aceste discuţii, dar este o sarcină atât de mare, încât mulţi sunt copleşiţi de amploarea ei”, a recunoscut oficialul.
În timp ce diplomaţii americani i-au asigurat pe omologii lor europeni că Trump rămâne angajat faţă de apartenenţa la NATO şi faţă de clauza de apărare reciprocă prevăzută de Articolul 5, multe capitale europene sunt îngrijorate că Casa Albă ar putea decide să reducă rapid desfăşurarea de trupe sau echipamente sau să se dezangajeze de la sarcinile comune ale NATO.
Cu toate acestea, sunt țări care nu au fost dispuse să se angajeze în discuţiile privind transferarea sarcinilor de teamă să nu încurajeze SUA să acţioneze mai rapid, au declarat oficialii.
Oficialii spun că în prezent sunt în curs de desfăşurare şi au loc regulat discuţii conduse de Franţa şi Regatul Unit cu privire la formarea unei „coaliţii a celor dispuşi” să sprijine Ucraina în războiul său împotriva Rusiei şi să investească în apărarea europeană. Aceste discuţii, care au loc între mai mult de o duzină de puteri europene în materie de apărare, nu implică SUA.
Oficialii NATO susţin că menţinerea alianţei cu o implicare mai redusă sau inexistentă a SUA este mult mai simplă decât crearea unei noi structuri, având în vedere dificultatea recreării sau renegocierii planurilor sale militare existente pentru apărarea continentului, a obiectivelor şi regulilor sale privind capacităţile, a structurii sale de comandă şi a articolului 5.
Pentru a fi posibilă apărarea fără SUA, ar fi nevoie întotdeauna de Marea Britanie şi alte puteri navale atlantice, ţările nordice pentru nordul continentului şi Turcia pentru apărarea sud-estică, au declarat oficialii
„Chiar şi fără Statele Unite, NATO oferă o structură pentru cooperarea în domeniul securităţii în Europa”, a declarat Marion Messmer, cercetător principal pentru securitate internaţională la Chatham House.
„Există aspecte care ar trebui înlocuite în cazul dezangajării SUA. Cu toate acestea, există o structură şi un cadru de infrastructură cu care europenii sunt foarte familiarizaţi. Asta face deja o mare parte din munca pe care ar trebui să o faci de la zero dacă ar trebui să creezi un alt tip de structură doar pentru membrii europeni”, a adăugat Messmer.
Macron: Europa nu dorește să „preia controlul” asupra NATO
Țările europene nu doresc să „preia controlul” asupra NATO, a declarat joi președintele francez Emmanuel Macron, apărând însă consolidarea „pilonului european” al alianței transatlantice.
„Nu există preluarea controlului”, a precizat Emmanuel Macron la finalul unei reuniuni a Consiliului European la Bruxelles. „Trebuie să consolidăm pilonul european, nu există nicio dorință de schimbare. Ceea ce se întâmplă este că pilonul european al NATO este întărit. Și că se spune ‘trebuie să jucăm un rol mai important în propria noastră securitate, trebuie să jucăm un rol mai important în garantarea securității în Ucraina în viitor și trebuie să devenim mai autonomi în capacitățile noastre și în modul în care ne echipăm. Și acesta este un pas înainte”, a declarat Emmanuel Macron.