Freedom House: sub Viktor Orban, Ungaria „nu mai este o democraţie”

0
0

Ungaria „nu mai poate fi considerată o democraţie”, după cei zece ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban, conchide ONG-ul american Freedom House într-un raport în care subliniază că nu a observat niciodată un „declin atât de precipitat” în acest domeniu.

Potrivit organizaţiei, această ţară - membră a Uniunii Europene (UE) din 2004 - este de-acum „un regim hibrid (...) într-o zonă gri între democraţii şi autocraţii complete”.

Ungaria este singura ţară membră UE aflată în această categorie - în care figurează de asemenea Ucraina şi Georgia, transmite AFP, potrivit news.ro.

Raportul anual întocmit de Freedom House vizează 29 de ţări foste comuniste din fosta sferă de influenţă sovietică.

În 2005, Ungaria făcea parte din „democraţiile consolidate”.

Guvernul lui Viktor Orban a „renunţat la orice pretenţie de a respecta instituţiile democratice”, consideră ONG-ul, care promovează libertăţile omului şi al cărei donator principal este Guvernul Statelor Unite.

Fostul disident comunist - care a guvernat iniţial la sfârşitul anilor '90 - Viktor Orban a revenit la putere în primăvara lui 2010, a consolidat acapararea partidului său Fidesz asupra tuturor instituţiilor ţării şi a erodat libertăţile. Aceste reforme au condus la multiple disensiuni cu partenerii săi europeni.

În zece ani, liderul suveranist a „centralizat” deciziile, denunţă Freedom House.

Guvernul său a „dezechilibrat în favoarea sa sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a presei şi a hărţuit societatea civilă într-un mod posibil critic”, denunţă ONG-ul.

După a treia sa alegere la rând, în 2019, Viktor Orban şi-a „consolidat puterea extinzându-şi controlul asupra educaţiei şi culturii”, continuă Freedom House.

Potrivit ONG-ului, adoptarea recentă a unei stări de urgenţă pe termen nelimitat - care-i permite să guvernerze prin decret - în cadrul măsurilor de luptă împotriva noului coronavirus, a „scos în evidenţă caracterul nedemocratic al regimului său”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar a respins miercuri, la Budapesta, aceste concluzii şi a prezentat Freedom House drept o „figură de cinste” a „reţelei Soros”. 

Ungaria îl acuză cu regularitate pe multimiliardarul George Soros de faptul ar alimenta unui complot internaţional împotriva sa.

Atât Europa Centrală şi de Est, cât şi în Asia centrală, ONG-ul observă, în mod general, o „stupefiantă răsturnare a democraţiei”.

ONG-ul evocă o „capturare tot mai importantă a statului, abuzuri de putere şi strategii ale omului puternic” în Balcani, dar şi reforme judiciare pe care le denunţă drept liberticide în Polonia.

Serbia şi Muntenegrul sunt, pentru prima oară, retrogradate şi incluse în prezent în categoria „regimurilor hibrid”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite