Franţa: Partidul Socialist prezintă în alegerile parlamentare un proiect şi candidaţi în numele unei stângi „exigente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul secretar al Partidului Socialist (PS) a pledat marţi pentru o „stângă exigentă“ în vederea alegerilor legislatve din iunie, într-un peisaj politic dinamitat de alegerea lui Emmanuel Macron la Elysée, scrie Reuters.

Jean-Christophe Cambadélis i-a reunit în sala La Mutualité din Paris pe candidaţii învestiţi de PS în scrutinele de la 11 şi 18 iunie, care vor participa în alegeri în baza unei platforme pragmatice comune, aprobate de Biroul Naţional al partidului.

„Partidul Socialist se va prezenta (în alegeri) şi va încerca să-i convingă pe toţi francezii că sunt necesare soluţii concrete la situaţia lor“, a declarat şeful socialiştilor la sosirea la reuniune.

„Noi ne vom orienta către autonomia Partidului Socialist, întrucât domnul Emmanuel Macron, preşedintele nostru, nu vrea o alianţă, însă noi vom fi o stângă constructivă şi o stângă exigentă, vigilentă“, a spus el.

„Aşadar ne aflăm în faza unirii Partidului Socialist, iar această decizie a Biroului Naţional este totuşi un petec senin în momentul pe care-l traversăm“, a spus el în faţa presei.

CAZUL VALLS

Jean-Christophe Cambadélis nu a dorit să comenteze cazul fostului premier Manuel Valls, care a anunţat că doreşte să candideze în legislative din partea majorităţii prezidenţiale la Evry, în Essonne.

Demersul lui Valls i-a înfuriat pe unii socialişti şi a fost primit fără entuziasm de liderii La République en marche, mişcarea preşedintelui-ales, care urmează să-şi prezinte candidaţii în alegerile legislative.

Întrebat de presă ce părere are despre acest lucru, Luc Carvounas, un apropiat al fostului premier, şi-a exprimat dezamăgirea, apreciind că Manuel Valls ”avea mai mult sens şi mai multă greutate să rămână aici, în Partidul Socialist”.

„Eu consider destul de straniu, într-un moment în care ar trebui să ne aflăm în spatele ideii de unitate, faptul că locotenenţii noului preşedinte îşi acordă timp în încercarea de a umili un fost premier, refugiindu-se în spatele unei proceduri administrative“, a adăugat însă senatorul.

„Dacă schimbarea politicii înseamnă să te comporţi în acest fel, cred că ai noştri compatrioţi vor fi dezamăgiţi rapid“, a adăugat el.

Majoritar timp de cinci ani în Adunarea Naţională, PS are multe de pierdut în aceste alegeri legislative, foarte riscante pentru partidele tradiţionale franceze, eliminate în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Slăbit de eşecul istoric din acest scrutin de la 23 aprilie, în care candidatul său a obţinut 6,3% din voturile exprimate, în PS reapar liniile de fractură între aripa sa dreaptă, favorabilă unei apropieri de mişcarea lui Emmanuel Macron, şi aripa stângă, în jurul lui Benoît Hamon.

Un congres al partidului ar putea să aibă loc în lunile următoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite