Franţa însângerată. Cine este autorul atacului din biserica Notre-Dame din Nisa

0
0
Trei persoane, un paracliser şi două enoriaşe, au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, în atacul dintr-o biserică din Nisa. FOTO EPA-EFE / Sebastien Nogier
Trei persoane, un paracliser şi două enoriaşe, au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, în atacul dintr-o biserică din Nisa. FOTO EPA-EFE / Sebastien Nogier

Bărbatul care a decapitat o femeie şi a ucis alte două persoane în atacul de joi dintr-o biserică din Nisa este un cetăţean tunisian în vârstă de 21 de ani, susţin surse din poliţie şi respectiv surse apropiate de dosar citate de  AFP. Bărbatul a intrat în Franţa din Italia, din insula Lampedusa, la sfârşitul lui septembrie.

Potrivit unor surse judiciare citate de AFP identitatea atacatorului nu a fost confirmată oficial. Bărbatul, potrivit unei surse apropiate de dosar, se numeşte Brahim Aouissaoui, o informaţie confirmată de AFP de o altă sursă.

Tânărul a ajuns în Franţa la sfârşitul lui septembrie de la Lampedusa, unde a fost plasat în carantină de autorităţile italiene înainte de a fi vizat de un ordin de a părăsi teritoriul şi lăsat liber, susţine o sursă locală apropiată de dosar.

El nu a depus cerere de azil în Franţa, a precizat această sursă.

Potrivit unei alte surse apropiate de dosar, anchetatorii nu dispun decât de un document al Crucii Roşii italiene care să ateste identitatea lui Brahim Aouissaoui.

Trei persoane, un paracliser şi două enoriaşe, au fost ucise, dintre care cel puţin una decapitată, în atacul dintr-o biserică din Nisa.

Atacatorul, împuşcat la momentul arestării, a repetat în numeroase rânduri cuvintele "Allah Akbar" când era încătuşat şi i se acordau îngrijiri medicale.

Atentatul de la Nisa s-a produs la aproape două săptămâni de la asasinarea unui profesor de liceu din regiunea pariziană, care a devenit o ţintă după ce a prezentat la clasă caricaturi cu profetul Mahomed la un curs privind libertatea de expresie.

Decapitarea sa de către un islamist rus cecen de 18 ani a şocat întreaga Franţă.

Tunisia a condamnat joi cu fermitate atacul "terorist" sângeros dintr-o biserică din oraşul francez Nisa şi a anunţat deschiderea unei anchete după "suspiciuni" conform cărora agresorul ar fi de naţionalitate tunisiană, relatează AFP.

"Tunisia condamnă ferm incidentul terorist de la Nisa şi îşi exprimă solidaritatea cu guvernul şi cu poporul francez", a transmis într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

Subliniind "refuzul oricărei forme de terorism şi de extremism", Tunisia atrage atenţia asupra "exploatării ideologice şi politice a religiilor" şi respinge "orice legătură (între religie) şi terorism", conform comunicatului.

De asemenea, Tunisia a anunţat deschiderea unei anchete.

"A fost luat angajamentul de a deschide o anchetă în urma suspiciunilor conform cărora un tunisian a comis o operaţiune teroristă în afara ţării. Ancheta va continua", a declarat Mohsen Dali, locţiitor al procurorului general de la Tribunalul de primă instanţă de la Tunis, intervievat de AFP pe subiectul atacului de la Nisa.

Pista islamistă este exclusă în cazul bărbatului înarmat ucis de poliţie la Avignon

Autorităţile locale judiciare exclud pista islamistă ca motivaţie în cazul de la Avignon, în care un bărbat de 33 de ani, care ameninţa oamenii pe stradă cu o armă, a fost împuşcat mortal joi de poliţie, relatează AFP.

"Excludem pista islamistă. Bărbatul era monitorizat psihiatric şi a făcut afirmaţii incoerente", a declarat pentru AFP parchetul de la Avignon.

Poliţia a intervenit la puţin timp după ora locală 10.00 (09.00 GMT), chemată de un trecător care a semnalat că un bărbat înarmat cu un pistol îi ameninţa pe oameni. "Bărbatul s-a îndreptat repede spre ei cu arma sa şi a fost ucis de forţele de ordine", a explicat un purtător de cuvânt al poliţiei din Avignon.

"Nu există alţi răniţi", a mai precizat această sursă. Ancheta a fost încredinţată poliţiei judiciare.

Franţa lansează un „mesaj de pace lumii musulmane“

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a lansat joi un „'mesaj de pace lumii musulmane“, subliniind că Franţa este 'ţara toleranţei, nu a 'dispreţului sau respingerii', după un nou atentat islamist, soldat cu trei morţi la Nisa, transmite AFP.

'Nu ascultaţi vocile care încearcă să alimenteze neîncrederea. Să nu ne lăsăm prinşi în extremismele unei minorităţi de manipulatori', a spus Le Drian în Adunarea Naţională. 

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite