Franţa. 113 ani de închisoare pentru un clan de romi din România ce se ocupa cu traficul de minori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
metrou franta

20 de membri dintr-un clan de romi din estul României au fost condamnaţi de instanţa de la Paris pentru „trafic de minori”, spălare de bani şi „conspiraţie criminală”, informează presa fraceză.

Au fost condamnaţi la un număr total de 113 ani de închisoare. Ancheta iniţială a început la sfârşitul anului 2016, când s-a semnalat o creştere a furturilor în metroul din Paris săvârşite de către grupuri de adolescenţi cu vârste între 11 şi 18 ani, care furau telefoane şi portofele, adesea pe scările metroului.

În timp ce unul sau mai mulţi distrăgeau atenţia victimelor, un altul fura obiectele şi le dădea mai departe complicilor care se grăbeau să le ascundă, după care toţi fugeau.

    Ancheta, denumită „Roman Express”, numele oraşului de origine al clanului, din estul României, a condus, în ianuarie 2017, la o cooperare judiciară franco-română. Şase luni mai târziu, cooperarea a dus la arestarea simultană, în Franţa, România, Spania şi Italia, a majorităţii suspecţilor, părinţii minorilor exploataţi.

„Aceste familii nu au o locaţie stabilă în Franţa, pleacă şi vin din România pentru a-i însoţi pe copii (…). 50 de minori activi au fost identificaţi în momentul arestărilor. Însă aceştia nu se consideră victime, iar cei care au fost apoi plasaţi au părăsit Franţa săptămâna următoare”, potrivit parchetului din Paris.

Procedurile legale continuă împotriva altor suspecţi din România, unde imobilele clanului nu au fost confiscate încă.

    Valul de arestări din 2017 a cauzat o reducere semnificativă a acestui tip de furturi denunţate în Paris. „Dar clanul s-a reconstituit parţial şi mai mulţi minori s-au întors de la începutul anului”, a declarat procurorul.

Potrivit primarului Parisului, în iunie, furturile în metroul din Paris au crescut cu 68% de la începutul anului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite