FOTO VIDEO Operaţiunea fără precedent de ranfluare a pachebotului Costa Concordia a început

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costa Concordia va fi ridicat cu ajutorul a aproximativ 30 de chesoane. FOTO Reuters
Costa Concordia va fi ridicat cu ajutorul a aproximativ 30 de chesoane. FOTO Reuters

Autorităţile italiene au demarat în urmă cu câteva minute operaţiunea fără precedent de ranfluare a pachebotului Costa Concordia, al cărui naufragiu pe Insula Giglio, în Toscana, s-a soldat cu 32 de morţi în 2012.

Coordonatorul acestei operaţiuni, efectuate pentru prima dată pentru un vapor de această mărime, sud-africanul Nick Sloane, s-a declarat "un pic emoţionat" în faţa câtorva jurnalişti, după care şi-a reluat postul în sala de control, de unde va superviza întreaga operaţiune, transmite AFP, citat de Mediafax. 

Aceasta constă în injectarea de aer în cele aproximativ 30 de chesoane din jurul epajei, care are o lungime de aproximativ 300 de metri şi aproximativ 115.000 de tone, pentru ca aceasta să se ridice cel puţin doi metri. Odată adusă la plutire, nava va fi tractată aproximativ 30 de metri în larg, la est de insulă, şi poziţionată cu ajutorul a 36 de cabluri de oţel şi 56 de lanţuri, a anunţat luni proprietarul navei Costa Crociere.

"Este o operaţiune foarte complexă", a recunoscut duminică, în faţa presei, Franco Gabrielli, care conduce Agenţia italiană pentru Protecţie Civilă, supervizorul operaţiunii.

De reuşita acesteia depinde plecarea gigantului către portul Genova (nord), unde va fi dezmembrat, după doi ani şi jumătate de la naufragiu.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite