FOTO VIDEO Franţa, în alertă roşie. 125.000 de „veste galbene“ au protestat la nivel naţional. 1.385 de reţinuţi şi 118 răniţi într-un bilanţ provizoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa este în alertă roşie din cauza „vestelor galbene“, o mişcare socială ce zguduie această ţară de la mijlocul lui noiembrie. La Paris, protestele au degenerat, poliţia intervenind cu gaze lacrimogene. Peste 1.000 de persoane au fost reţinute, potrivit autorităţilor, iar numărul răniţilor se ridică la cel puţin 118.

GALERIE FOTO

UPDATE 21:10 Ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, şi prim-ministrul Edouard Philippe au susţinut declaraţii de presă, sâmbătă seară, în care au prezentat un bilanţ provizoriu al manifestărilor „vestelor galbene” ce au avut loc în Paris şi mai multe oraşe din Franţa. Ei au asigurat că situaţia este controală şi au precizat că este momentul dialogului.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a anunţat că pe teritoriul Franţei au manifestat 125.000 de persoane, dintre care 10.000 în Paris.

Un număr de 1.385 de persoane au fost reţinute, iar 974 au fost plasate în custodie. Cifrele sunt provizorii.

„La ora la care vă vorbesc (19.30, ora locală), situaţia este controlată”, a spus ministrul.

Prim-ministrul Edouard Philippe a vorbit după Castaner despre evenimentele de sâmbătă desfăşurate sub numele de „Actul patru”: „Vigilenţa şi mobilizarea sunt încă necesare în Paris şi în anumite oraşe de provincie. Vreau să salut buna pregătire a forţelor de ordine. Am conceput un plan excepţional prin alegerea unui dispozitiv axat pe mobilitate permanentă a forţelor de ordine”.

Philippe a mulţumit în numele Guvernului „tuturor celor care au apelat la calm săptămâna aceasta”, printre care politicieni şi reprezentanţi sindicali. 

„Este timpul dialogului, a început prin dezbateri, prin întâlniri pe teren. Dialogul a început, trebuie să continue. Naţiunea franceză trebuie să se regăsească. O taxă nu poate ameninţa unitatea naţională”, a concluzionat prim-ministrul.

În Paris, situaţia a revenit la normal, scrie Le Figaro, dând exemple ca Champs-Elysées, gara Saint-Lazare şi Trocadéro, deşi în unele părţi ale Arondismentului 17, din nord-vestul capitalei, mai au loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine.

Violenţe au loc şi în Place de la Republique, potrivit BFMTV.

Numărul răniţilor a ajuns la 118, dintre care 17 membri ai forţelor de ordine.

Preşedintele Emmanuel Macron va face declaraţii la începutul săptămânii viitoare, a confirmat Palatul Elysée penyru Le Figaro, fără a da detalii.

UPDATE 19.20 Peste o mie de persoane au fost reţinute în Franţa în cadrul celei de-a patra mobilizări a „vestelor galbene“. Potrivit autorităilor, 720 de persoane au fost plasate deja în arest preventiv.

UPDATE 19.04 Momentul în care manifestanţii atacă un magazin al operatorului telecom Orange, situat pe Champs-Elysee, a fost surprins de cameramanul AFP. Magazinul era închis şi avea ferestrele şi uşile baricadate.

UPDATE 18.13 Potrivit Prefecturii Poliţiei din Paris, 55 de persoane au fost rănite în ciocnirile din capitala Franţei, trei dintre ele făcând parte din forţele de securitate. Protestatarii au incendiat maşini şi ridicat baricade, iar forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi blindate pentru a-i dispersa. Datele disponibile la ora locală 16.45 (17.45 ora României) pentru Paris prezintă un număr de 673 de persoane reţinute, dintre care 551 plasate în arest preventiv.

UPDATE 17.24 Peste 30 de persoane au fost rănite în ciocnirile de la Paris, trei dintre ele făcând parte din forţele de securitate, arată noile date furnizate de autorităţi.


Cum arată cerul de deasupra Parisului, în al patrulea weekend de proteste al „vestelor galbene“

Nori de fum negru de la maşinile şi mobilierul stradal incendiate, amestecaţi cu nori de gaze lacrimogene. Aceasta este imaginea cerului de deasupra Parisului în cel de-al patrulea weekend în care „vestele galbene“ protestează.

FOTO AFP

image

UPDATE 16.01 Donald Trump a transmis, printr-un mesaj publicat pe contul său de Twitter, că protestele care au loc în Franţa în această perioadă sunt o confirmare a punctului său de vedere legat de Acordul de la Paris privind schimbările climatice. „Acordul de la Paris nu funcţionează prea bine pentru Paris. Proteste şi revolte în toată Franţa. Oamenii nu vor să plătească sume mari pentru a proteja probabil mediul. Strigând «Îl vrem pe Trump!». Iubesc Franţa“.

UPDATE 14.33 Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne, a anunţat reţinerea a 717 de protestatari până la prânz în întreaga ţară. Potrivit oficialului francez, 31.000 de persoane au ieşit în stradă la nivel naţional. Le Monde scrie că, pe lângă Paris, manifestaţii importante au loc la Lyon (7.000 de protestari), Marsilia (peste 2.000 de protestatari) sau Limoges (peste 1.000 de protestatari). Potrivit datelor disponibile pentru Paris ora locală 13.30 (14.30 ora României), poliţia a reţinut 581 de persoane, iar 423 dintre ele au fost plasate în arest preventiv.


Citeşte şi:

Bruxelles: Poliţia belgiană a operat 70 de arestări înainte de o acţiune de protest a „vestelor galbene“


UPDATE 14.07 Prefectura Poliţiei din Paris a prezentat noi informaţii despre numărul persoanelor reţinute în capitală. Potrivit ultimelor date disponibile, 554 de manifestanţi au fost reţinuţi, iar 335 plasaţi în arest preventiv la Paris.

image

FOTO EPA EFE

UPDATE 13:33 Associated Press (AP) relatează că poliţiştii confiscă echipamentele de protecţie ale jurnaliştilor şi blochează protestatarii în „veste galbene“ din provincie să se urce în trenurile ce circulă spre Paris.

Un grup de patru „veste galbene“ care a mers la Paris din Normandia a declarat pentru AP că pe drumul spre capitală mulţi protestatari au fost întorşi de drum, în gări, de către forţele de ordine. Protestatarii au spus şi că toţi cei care încearcă să ajungă la Paris din sudul Franţei au aceeaşi problemă.

FOTO EPA EFE

image

Un purtător de cuvânt al Poliţiei franceze a declarat că ofiţerii de poliţie detaşaţi la toate gările din ţară au ordine clare de a verifica toţi pasagerii şi de a întoarce din drum orice persoană care are asupra sa echipament ce ar putea fi folosit pentru a „cauza daune persoanelor sau proprietăţilor“.

Trei jurnalişti ai AP au rămas fără măşti de gaze şi ochelari de protecţie, după ce le-au fost confiscate de forţele de ordine, deşi posedau legitimaţii de presă emise de autorităţile franceze. Echipamentul de protecţie permite jurnaliştilor să relateze despre violenţele dintre forţele de ordine şi „vestele galbene“ atunci când sunt folosite gaze lacrimogene.

Forţele de ordine au lansat gaze lacrimogene pentru a opri grupuri de protestatari care voiau să meargă spre palatul prezidenţial.

UPDATE 13.11 O notă oficială cu dispozitivul de securitate mobilizat pentru sâmbătă la Paris a ajuns pe internet. Documentul conţine şi o anexă cu lista persoanelor interzise la Paris. Autorităţile au deschis o anchetă în cazul acestei scurgeri de informaţii sensibile.

UPDATE 12.47 O zi tensionată se aşteaptă şi la Bruxelles. Poliţia belgiană a operat 100 de arestări în cadrul unei acţiuni de protest a „vestelor galbene“.

UPDATE 12.18 Premierul francez Edouard Philippe a anunţat reţinerea a 481 de protestari până la ora locală 11.00 (12.00 ora României). Potrivit premierului francez, 211 protestatari au fost arestaţi preventiv. Philippe a mulţumit forţelor de ordine pentru „intervenţia remarcabilă“, dar şi cetăţenilor calmi.

MAE avertizează românii care călătoresc în Franţa în legătură cu protestele: evitaţi zonele centrale ale Parisului, atenţie sporită în planificarea călătoriilor

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că, pentru data de 8 decembrie 2018, sunt anunţate acţiuni de protest, fapt pentru care autorităţile locale pariziene au decis închiderea unor săli de spectacole şi muzee, inclusiv Turnul Eiffel, ca măsură preventivă“, anunţă MAE - mai multe detalii aici.

UPDATE 11:00 Poliţia franceză a reţinut 320 persoane în Paris, sâmbătă, când se aşteaptă ca noi proteste ale „vestelor galbene“ să aibă loc.

image

FOTO EPA EFE

Manifestaţiile anti-guvernamentale ale „vestelor galbene“ de astăzi - numite „Actul patru“ - au făcut ca unele staţii de metrou, Turnul Eiffel, muzeul Luvru şi mai multe magazine mari să fie închise, la fel şi numeroase restaurante.

În jurul orei locale 09.00 (10.00 ora României), protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză.

Potrivit canalului BFMTV, circa 320 de protestatari au fost reţinuţi în scopul prevenirii violenţelor. Sâmbăta trecută, la aceeaşi oră, doar şase persoane erau reţinute.

Autorităţile au luat măsuri importante de securitate, temându-se că protestele vor deveni violente pentru al doilea weekend consecutiv.

„În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul creatorilor săi“, a spus ministrul francez de Interne, Christophe Castaner.


CITEŞTE ŞI

Analiză. De unde a pornit mişcarea  „vestelor galbene“ şi unde va ajunge. Riscă să răstoarne sistemul constituţional din Franţa?


Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate - peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv de securitate „excepţional“ este desfăşurat pe tot teritoriul - din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie „VBRG“ - vehicule blindate pe roţi ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.

Protest Vestele Galbene - Paris / FOTO EPA - EFE / 8 dec 2018

FOTO EPA EFE

Denunţând „strategia haosului“ a Guvernului, unul dintre reprezentanţii „vestelor galbene libere“, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este „o capcană“.

Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca „Parisul să le fie lăsat spărgătorilor“ şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, „la periferia“ pariziană.

Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor „veste galbene“ care se vor „moderate“. O delegaţie de şase „veste galbene libere“, între care şi Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier.

După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia „la începutul săptămânii viitoare“ cu privire la această criză.

Un glonţ prin curier

Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), Marine Le Pen a declarat că „imprecaţiile în favoarea unei răsturnări a Republicii a V-a sunt în mod inutil periculoase“, atacându-l în acelaşi timp, fără să-l numească, pe Emmanuel Macron, „un om lipsit de simpatie faţă de popor, încremenit în morga elitelor şi dispreţul de clasă“.

Guvernul şi-a multiplicat apelurile la calm, constatând că anularea creşterii taxelor impuse carburanţilor nu a fost suficientă să calmeze furia.

În total 68% dintre francezi susţin mobilizarea „vestelor galbene“, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru LCI şi publicat vineri, un nivel stabil faţă de ancheta de săptămâna trecută.

Executivul se teme de o alianţă între ultradreapta, ultrastânga, „vestele galbene“ cele mai pornite şi tineri de la periferii, dintre care unii s-au livrat unor jafuri, sâmbăta trecută, în capitală.

„Vestele galbene sincere nu pot servi ca scuturi umane“ ale unor „elemente politizate şi radicalizate“ care caută să „răstoarne puterea“, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux, în contextul în care mai mulţi conducători din cadrul majorităţii deplâng ”“proteste îngrijorătoare”.

Deputatul LREM de la Pas-de-Calais Benoit Potterie a depus plângere după ce a primit, vineri, un glonţ prin curier, la sediul său. Glonţul era însoţit de un mesaj manuscris - „pe următorul îl vei primi între ochi“.

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA), la fel ca ministrul însărcinat cu presa Franck Riester, au făcut apel la „responsabilitatea“ presei „în ajunul unei zile deosebit de deficile pentru întreaga ţară“.

La nivel de regiune, o interdicţie de a manifesta a fost decretată în patru comune din Nord, în timp ce la Montauban 28 de cocteiluri Molotov şi trei bombe artizanale au fost confiscate într-un sens giratoriu ocupat de ”veste galbene”.

„Baricadăm tot“

Câteva zeci de „veste galbene“ au pătruns vineri după-amiaza în sediul administraţiei regiunii Auvergne-Rhône-Alpes.

La Paris, 2.000 de elemente de mobilier urban au fost demontate. Turnul Eiffel, Luvrul şi mai multe magazine mari sunt închise sâmbătă, la fel ca multe magazine şi restaurante.

„Baricadăm tot pentru mâine“, declara Denis Thibaudet, un tâmplar care instala panouri de lemn pentru a proteja geamurile unui magazin de şampanie, pe boulevard Malesherbes.

Spitalele pariziene au implementat un „dispozitiv de vigilenţă consolidat“, cu „întăriri medicale şi non-medicale“.

Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a făcut un apel la întreprinderi, subliniind că „toată lumea trebuie să-şi facă partea“ şi evocând plata unei prime excepţionale fără taxe şi scutită de impozite.

Această primă a fost catalogată drept o „idee bună“ de către preşedintele Medef Geoffroy Roux de Bézieux. Însă sindicatele o consideră insuficientă.

Confederaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CPME) s-a declarat alarmată de de consecinţele manifestaţiilor şi blocajelor „vestelor galbene“ asupra economiei întreprinderilor foarte mici (TPE) şi întreprinderilor mici sau medii (PME).

O extindere a mobilizării „vestelor galbene“ la alte sectoare este de asemenea temută mai ales în rândul agricultorilor şi în Educaţie - unde situaţia este foarte tensionată.

Câteva mii de liceeni au defilat vineri la Paris, strigând „Macron, demisia!“.

În transporturile rutiere, Confederaţia generală a Muncii (CGT), după Forţa Muncitorească (FO), a suspendat  apelul la grevă pe perioadă nedeterminată începând de duminică seara.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite