FOTO VIDEO A patra noapte de proteste violente în Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moartea unui tânăr protestatar i-a infuriat pe turci FOTO AFP
Moartea unui tânăr protestatar i-a infuriat pe turci FOTO AFP

Poliţia turcă a intervenit din nou joi seară la Istanbul pentru a împrăştia cu ajutorul gazelor lacrimogene şi tunurilor cu apă mii de persoane care manifestau pentru a denunţa moartea unui tânăr protestatar luni, informează AFP.

Pentru a doua seară consecutiv, s-au înregistrat incidente între forţele de ordine şi peste 2000 de persoane în cartierul Kadiköy, pe malul asiatic al Bosforului, un cartier considerat ca fief al opoziţiei.

Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi a tras cu bile de plastic pentru a-i împiedica pe manifestanţi să se apropie de sediul local al Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). Incidentele au durat mai multe ore.

Mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi, potrivit unui fotoreporterului AFP, citat de agerpres.ro.

Ciocniri similare au avut loc miercuri seară tot în cartierul Kadiköy, iar marţi seară în jurul emblematicei pieţe Taksim din Istanbul.

Potrivit presei turce, incidente între poliţie şi manifestanţi au mai avut loc joi seară la în capitala ţării, Ankara, şi la Antakya, în sudul ţării, în apropiere de graniţa cu Siria, unde Ahmet Atakan, un tânăr de 22 ani a fost ucis luni seara în timpul ciocnirilor cu poliţia.

Familia sa susţine că băiatul a fost ucis de un proiectil tras de poliţie, în timp ce ministrul turc de interne, Muammer Güler, a respins miercuri orice responsabilitate a forţelor de ordine.

Acest deces a condus la o avalanşă de proteste în toată Turcia, provocând temeri în legătură cu o posibilă reluare a protestelor antiguvernamentale fără precedent care au afectat ţara în iunie.

Cu şase luni înainte de alegerile municipale, premierul islamist-conservator, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat joi principalul partid din opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), că se află la originea acestei reizbucniri a agitaţiilor.
 

'Cei care înţeles că nu pot câştiga alegerile îşi pun speranţa în /manifestaţiile din/ stradă', a afirmat el cu ocazia inaugurării unui târg comercial la Istanbul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite