Fostul ministru francez al bugetului, Jerome Cahuzac, condamnat la trei ani de închisoare pentru fraudă fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru francez al Bugetului, Jerome Cahuzac, a fost condamnat joi la trei ani de închisoare într-unul dintre cele mai mari scandaluri politice din mandatul preşedintelui Francois Hollande, relatează Associated Press.

n tribunal din Paris l-a găsit vinovat pe Cahuzac de evaziune fiscală şi spălare de bani, pentru că şi-a ascuns averea în paradisuri fiscale din întreaga lume. Instanţa a afirmat că fostul ministru a comis „nereguli de o gravitate extraordinară şi rară”.

Cahuzac, în vârstă de 64 de ani, care nu mai are dreptul să candideze pentru vreo funcţie timp de cinci ani de zile, a anunţat că va depune apel la sentinţă. Până la noul proces, el va rămâne în libertate.

Şi fosta soţie a fostului ministru a fost condamnată la doi ani de detenţie.

Cahuzac şi fosta sa soţie, Patricia Menard, au recunoscut că au deţinut conturi bancare ilegale, în străinătate, timp de două decenii. Ei au returnat deja taxe în valoare de 2,3 milioane de euro către autorităţile franceze.

În calitate de ministru al Bugetului, fostul chirurg estetician şi-a ascuns averea într-o perioadă în care conducea lupta Guvernului împotriva evaziunii fiscale.

Averea ascunsă a cuplului a fost estimată la 3,5 milioane de euro în 2013, când Cahuzac a fost nevoit să demisioneze după numai 10 luni la putere. Însă valoarea reală era, probabil, mult mai mare pentru că familia Cahuzac a avut un stil de viaţă de lux ani la rând, potrivit procurorilor.

Averea era ascunsă în bănci din Elveţia, Singapore şi Isle of Man, după ce a fost transferată prin companii paravan din Panama şi Seychelles, potrivit documentelor instanţei. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite