Fosta RDG, mai bolnavă decât fosta Germanie de vest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Populaţia din noile landuri germane este mai îmbătrânită decât populaţia din vechile landuri
Populaţia din noile landuri germane este mai îmbătrânită decât populaţia din vechile landuri

Cei mai mulţi bolnavi cronici apar în statisticile germane, în mai tinerele landuri - însemnând fosta RDG. Specialiştii spun că de vină pentru aceasta sunt educaţia şi accesul la sistemul de sănătate, mai precar în est decât în vest.

Oamenii din fosta Germanie de est se îmbolnăvesc mai des decât locuitorii vechilor landuri germane, arată un studiu al casei de sănătate Barmer GEK. Cele mai frecvente 80 de boli cronice apar cel mai des în landurile Saxonia, Turingia şi Mecklenburg-Pomerania Inferioară. Ele aproape lipsesc în landurile Baden-Württemberg, Bremen, Hamburg, Saarland şi Schleswig- Holstein.

Tinerii au migrat spre vest

Potrivit experţilor, în est, unde frecvenţa bolilor cronice este mai crescută, populaţia este îmbătrânită. Una dintre explicaţii este că tinerii au plecat din fosta RDG spre landurile din fosta RFG, imediat după reunificarea din 1990.

Vesticii, mai depresivi

Potrivit aceluiaşi studiu, locuitoriii vechilor landuri sunt mai expuşi depresiilor decât cei din noile landuri. Cele mai multe cazuri se înregistrează în Hamburg, Berlin şi Bremen. Specialiştii spun că explicaţia este simplă: în landurile din fosta Germanie de vest populaţia are acces mai facil la psihoterapie decât populaţia din fosta RDG.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite